Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanul Macron: uzina de oxigen a pro-europenilor

Franţa intră într-o nouă perioadă de febrilitate politică odată cu dezabaterile din perspectiva celui de-al doilea tur al prezidenţialelor, pe data de 7 mai. În paralel încep şi manevrele în vederea alegerilor legislative din iunie, precum şi şantierele reconstrucţiei pentru cele două partide tradiţionale excluse din cursa prezidenţială, este vorba de Partidul Socialist şi formaţiunea conservatoare "Republicanii".

Nu încep chiar o ştire politică dar ţin să vă spun că vremea este frumoasă astăzi la Paris şi psihologic vorbind francezii, sau majoritatea dintre ei, au moralul în creştere. Semn nu lipsit de semnificaţie, bursa de la Paris precum şi altele din lume şi-au regăsit tonusul pentru că spectrul unei noi aventuri geopolitice în Europa, (Frexit după Brexit), dispare din program cel puţin pentru cinci ani. Presa străină are din nou cuvinte de laudă pentru francezi care într-un fel, a nu o plasa pe Marine Le Pen prima la turul întîi al prezidenţialelor a fost o chestiune de onoare. 

De la Berlin, partenerul numărul unu al Franţei pe şantierul construcţiei europene, s-a auzit o imensă respiraţie de uşurare. S-ar spune că Emmanuel Macron, pe care sondajele îl dau cîştigător în turul al doilea cu 62 la sută de voturi, a devenit un fel de uzină de oxigen. El furnizează în prezent oxigen Europei şi pro-europenilor, tinerilor, precum şi celor care cred în progres fără seisme revoluţionare. Macron mai oxigenează şi peisajului politic francez unde oamenii aşteaptă o renaştere, o reînnoire a cadrelor şi chiar a stilului de a face politică.

Două partide care au dominat arena politică în ultimii 30 de ani sunt totuşi în doliu în prezent. Aşa-zisa "moarte" a partidului Socialist Francez a fost anunţată de mai mulţi ani, dar niciodată social-democraţia franceză nu s-a aflat chiar în situaţia de a fi dusă direct la reanimare. Un imens şantier de clarificări se deschide în prezent cu toate scenariile posibile la orizont, după scorul incredibil de mic, 6 la sută, obţinut de candidatul oficial al socialiştilor la prezidenţiale, Benoît Hamon.

In tabăra dreptei, ostilităţile au început chiar de astăzi pentru că responsabilii partidului "Republicanii" se reunesc pentru a face analiza unui eşec istoric, neaşteptat, numit François Fillon. Comentatorii avizaţi consideră totuşi că el nu poate fi desemnat nici ca unic vinovat şi nici ca ţap ispăşitor. De fapt, pînă la urmă, programul său rigid, care este cel al partidului, nu i-a fascinat şi nici convins pe francezi. Omul care i-a făcut să viseze este mai degrabă un necunoscut cu ochi albaştri, în vîrstă de 39 de ani, despre care mulţi francezi nici nu ştiau că există acum cîţiva ani, Emmanuel Macron.