Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macron pro-europeanul: o speranţă pentru viitorii cinci ani ai construcţiei europene

2017-03-17t204222z_947463309_rc1408fe6790_rtrmadp_3_france-election-macron_0.jpg

Emmanuel Macron în cursul unui discurs la Reims
Emmanuel Macron în cursul unui discurs la Reims
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Faptul că Emmanuel Macron apare ca favorit incontestabil al prezidenţialelor în cursa pentru palatul Elysée generează un sentimet de uşurare în Europa. Mai precis în rîndurile pro-europenilor, al celor care au încasat dureros şocul Brexit-ului şi care speră că operaţiunea de demolare a construcţiei europene va înceta, şi că se va putea inversa tendinţa în sens pozitiv. Si România mizează de altfel pe candidatul Macron pentru ca fracturile care există deja în Europa să nu se agraveze.

In multe cercuri europene s-a spus deseori că "Franţa ar fi omul bolnav al Europei". Prin această expresie, preluată din alt context istoric cînd despre Imperiul Otoman se spunea că este omul bolnav al Europei, este de fapt indicată starea de slăbiciune a unui stat care nu-şi mai poate achita misiunea nici faţă de cetăţenii săi, nici faţă de structurile din care face parte. Chiar şi actualul preşedinte al Franţei aflat la sfîrşit de mandat, François Hollande, a utilizat expresia la un moment dat.

Există însă şansa ca odată cu Emmanuel Macron vocea celor care cred în Europa să înceapă să răsune mai puternic decît vocea celor care vor dezmembrarea Europei. Berlinul nu a făcut un mister din faptul că Emmanuel Macron a fost… candidatul favorit al doamnei Merkel. Cancelara germană avea nevoie de un partener la Palatul Elysée cu convingeri europene profunde, şi prudent faţă de Rusia. Emmanuel Macron apare acum ca viitorul partener al doamnei Angela Merkel pentru viitorii cinci ani, cînd Europa va trebui să fie repusă pe şine. Sigur, şi Germania va traversa, la toamnă, un moment electoral delicat, dar sondajele o dau tot pe doamna Merkel cîştigătoare.

Emmanuel Macron mai este şi omul pe care miza Bruxelle-ul, în frunte cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Acesta din urmă l-a felicitat de altfel duminică seară pe Macron, şi tot aşa a procedat, pe Twetter, doamna Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene. Iată mesajul scris de ea, care ascund o aluzie: "Cînd văd drapelele Franţei şi ale Uniunii Europene salutînd rezultatul lui Emmanuel Macron, creşte speranţa în viitor a generaţiei noastre".

De fapt sunt poate două aluzii în aceste cuvinte. Federica Mogherini este şi ea tînără, are 43 de ani, deci face parte din aceeaşi generaţie cu Emmanuel Macron. Dar poate că şi-a amintit şi de faptul că săptămîna trecută Marine Le Pen, invitată pe un platou de televiziune, a cerut să fie scos din spatele ei steagul Europei, şi să rămînă doar cel al Franţei… Cînd cineva care doreşte să devină preşedinte al Franţei şi se comportă astfel este greu de crezut că Europa l-ar putea aprecia…