Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brigitte Macron aclamată duminică seară alături de Emmanuel Macron

05042017_the_macrons.jpg

Emmanuel Macron si Brigitte
Emmanuel Macron si Brigitte
Image source: 
credit foto: france24

Brigitte Macron, soţia lui Emmanuel Macron, omul care ar putea să devină pe 7 mai preşedintele Franţei, a atras tot mai mult atenţia mediatică în ultimile luni. Iar unele voci au fost destul de ironice la adresa ei. Duminică seară, însă, Emmanuel Macron i-a mulţumit public pentru tot ceea ce îi datorează.

Povestea de dragoste, de viaţă, de complicitate dintre Emmanuel şi Brigitte este una total atipică, pentru că de fapt Brigitte i-a fost profesoară şi între ei există o diferenţă de 24 de ani. Intr-un fel, ca om politic şi în materie de ambiţii sociale, Brigitte l-a “crescut”, l-a format, l-a “educat” pe Emmanuel Macron. De unde şi sentimentul său de recunoştinţă exprimat duminică seară cînd a luat cuvîntul după anunţarea rezultatelor: “Nu putem realiza nimic bun dacă uităm de unde venim şi cine suntem. Mulţumesc întregii mele familii şi lui Brigitte care a fost mereu prezentă lîngă mine şi fără de care nu aş fi eu însumi”.

Unii umorişti şi caricaturişti au fost destul de acizi cu Brigitte, care are o anumită vîrstă. “Brigitte nu mai este un ghiveci de flori…"  “Brigitte este o bunică dintre acelea care face cafea bună…” Sunt fraze aruncate de diverşi umorişti. Ele se pare că au rănit-o destul de mult pe soţia lui Emmanuel Macron, iar acesta a fost avertizat că lucrurile nu se vor opri aici şi că va trebui să se blindeze în faţa insolenţei tradiţionale a caricaturiştilor, satiriştilor şi umoriştilor francezi.

Emmanuel Macron a subliniat însă că nu îşi va ţine soţia în umbră, şi că îi va oferi un rol, nu pe plan politic ci în alte domenii, precum educaţia. Cu atît mai mult cu cît Brigitte a fost profesoară şi îi cunoaşte bine pe tineri.

Sigur, francezii ar fi vrut poate să aibă o primă doamnă măcar de vîrsta lui Macron la Palatul Elysée, chiar dacă rolul acesteia rămîne ambiguu, nefiind precizat în Constituţie. O primă doamnă poate face însă multe pentru Franţa, poate deveni, de exemplu, o ambasadoare a bunului gust şi a eleganţei franceze, a unui stil de viaţă şi a strălucii culturale franceze. sau se poate implica în acţiuni umanitare…

Multă lume a admirat în ultimii ani reuşitele unor "prime doamne" de la Casa Albă, cum a fost Hillary Clinton sau Michelle Obama. Franţa însă nu a avut prea mare noroc în ultimii zece ani cu "primele doamne" oficiale. Nicolas Sarkozy a început cu o primă doamnă, Cécilia, de care a divorţat, dar a adus repede o alta, pe Carla Bruno, apreciată de opinia publică. In ce-l priveşte pe François Hollande, datorită vieţii sale sentimentale complicate, el nu a avut nici o "primă doamnă" în lumina reflectoarelor.