Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce spun Macron şi Le Pen despre muncitorii detaşaţi

le_pen_macron.jpg

Marine Le Pen vrea sà interzicà muncitorii detasati, Emmanuel Macron doreste doar sà le limiteze contractul
Marine Le Pen vrea sà interzicà muncitorii detasati, Emmanuel Macron doreste doar sà le limiteze contractul
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Gaillard

Multe dosare politice, economice şi sociale îi deosebesc pe Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, cei doi finalişti ai prezidenţialelor franceze. Printre ele, chestiunea muncitorilor detaşaţi. In timp ce extremista de dreapta vrea să interzică această practică, centristul independent vrea doar s-o limiteze.

Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreaptă Frontul naţional, consideră că directiva europeană din 1996 privindu-i pe muncitorii detaşaţi « creează pentru străini o prioritate la locurile de muncă ». Pentru finalista de la prezidenţialele franceze din 7 mai, acest lucru reprezintă « o concurenţă necinstită ». Motiv pentru care, dacă nu poate interzice această practică, atunci cel puţin ea promite că va taxa mai mult angajarea unor muncitori detaşaţi.

Centristul Emmanuel Macron recunoaşte că există nişte abuzuri legate de muncitorii detaşaţi. Motiv pentru care propune limitarea la un an a perioadei de detaşare. Actualmente, salariaţii detaşaţi stau în medie doar 4 luni şi jumătate în Franţa. Macron îi reaminteşte de asemenea adversarei sale că circa 300.000 de francezi lucrează ca detaşaţi în străinătate. Salariaţi cărora lidera frontistă ar trebui să le explice că vrea să le modifice statutul.

Reamintim că în Franţa ar exista în jur de 280.000 de muncitori detaşaţi cu alte cuvinte, echivalentul a 40.000 de locuri de muncă normă întreagă. Cifră modestă comparativ cu cele 18 milioane de salariaţi care există în Hexagon.

 
Ce spun Macron şi Le Pen despre muncitorii detaşaţi