Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: spectrul unor grave explozii sociale

In Venezuela criza politică se agravează pe fond de manifestaţii anti-guvernamentale şi violenţe. 24 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o lună, iar opoziţia continuă să fie mobilizată cerînd alegeri generale anticipate. O nouă manifestaţie este prevăzută pe 26 aprilie la Caracas unde preşedintele Nicolas Maduro se află nu numai sub presiunea străzii ci şi sub cea internaţională. 

Venezuela este efectiv ţara care ar putea fi cea mai bogată din America latină, dacă ţinem seama de rezervele sale de petrol, dar a devenit ţara penuriei totale unde nu se mai găsesc nici alimente şi nici medicamente. Socialismul promovat de Nicolas Maduro pe urmele lui Hugo Chavez, şi pe care un anume lider francez Jean-Luc Mélenchon îl admira, acest socialism sud-american deci a naufragiat în autoritarism şi tendinţe dictatoriale.

Sondajele pun în evidenţă faptul că în Venezuela şapte cetăţeni din zece doresc plecarea de la putere a lui Maduro. Unsprezece ţări latino-americane precum şi Statele Unite pledează pentru alegeri generale ca unică soluţie a ieşirii din criză. Pentru că altfel există efectiv riscul unei escaladări a violenţelor. Valul de manifestaţii care frămîntă ţara, practic în fiecare zi, de pe data de întîi aprilie nu a fost chiar atît de “paşnic” precum dorea opoziţia. Ciocnirile cu poliţia, moartea a 24 de persoane, arestarea a 600 de manifestanţi, toate acestea contribuie la ridicarea tensiunii sociale. In 2014 o altă serie de manifestaţii a degenerat în Venezuela şi s-a soldat cu 43 de morţi.

O strategie a manifestanţilor este aceea de a bloca drumurile. “Ca să înţeleagă Maduro că trebuie să plece”, spun ei. Ceea ce interesatul refuză pentru moment întrucît mandatul său se încheie în decembrie 2018. Venezuelenii în marea lor majoritate par acum obosiţi de comunism, de socialism, de revoluţia declanşată de Hugo Chavez, predecesorul lui Maduro. Tot ce vor oamenii este o viaţă demnă, aşa cum este ea posibilă în alte ţări latino-americane.

Ceea ce nu înseamnă că Nicolas Maduro nu are încă susţinători. In favoarea sa s-a exprimat, de pildă, guerilla comumbiană, Forţele armate revoluţionale ale Columbie, care vor ca Venezuela să-şi continue “revoluţia bolivariană”.