Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul Lafarge Holcim, sau cînd cimentul devine "toxic" în Siria…

2014-04-07t091407z_1206149158_pm1ea470ush01_rtrmadp_3_lafarge-holcim.jpg

Rolf Soiron, presedinte al firmei Holcim, si Bruno Lafont, presedinte al firmei Lafarge, pe 7 avril 2014 la Paris. Reuters
Rolf Soiron, presedinte al firmei Holcim, si Bruno Lafont, presedinte al firmei Lafarge, pe 7 avril 2014 la Paris. Reuters
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr/ Reuters

Ministrul francez al economiei, Michel Sapin, cere ca responsabilii grupului Lafarge Holcim care au mediat finanţarea Organizaţiei statul islamic în Siria să fie condamnaţi. Această afacere revine în actualitate după ce la începutul acestei săptămîni patronul firmei elveţiene producătoare de ciment Lafarge Holcim a demisionat.

Pentru a rezuma şi a fi cît mai clar, iată de fapt ce s-a întîmplat: un grup european bazat în Siria, pentru a nu-şi întrerupe activităţile şi mai ales pentru a nu-şi pierde profiturile, a "pactizat" într-un fel cu Organizaţia statul islamic. Jihadiştilor, adică exact celor care vor distrugerea Occidentului, li s-a oferit bani din partea unui grup franco-elveţian pentru ca activităţile pe şantier să poată continua şi şoferii şantierului să poată trece de barajele instalate de oamenii Organizaţiei statul islamic.

Scandalul a izbucnit după ce Parchetul parizian a deschis o anchetă preliminară, întrucît grupul respectiv a încălcat atît regimul de sancţiuni impus de Uniunea Europană împotriva regimului de la Damasc, cît şi interdicţia de a dezvolta relaţii cu grupurile teroriste instalate în Siria.

Patronul demisionar, Eric Olsen, avînd cetăţenie franceză şi americană, conducea intreprinderea din 2015 avînd ca misiune tocmai fuzionarea grupului francez Lafarge cu grupul elveţian Holcim. Eric Olsen nu este considerat pentru moment responsabil de cele întîmplate, el îşi motivează demisia doar în virtutea dorinţei de a calma lucrurile.

Grupul Lafarge Holcim a lansat la rîndul său o anchetă internă şi a recunoscut că unele măsuri "inacceptabile" au fost luate în Siria. Parcursul grupului Lafarge, explică cotidianul Libération, a fost exemplar pînă la un anumit punct. Creat în 1833, el a devenit expresia unei reuşite industriale franceze. Dorinţa de a se extinde şi de a controla piaţa cimentului în Orientul Apropiat l-a împins însă la "mariajul" cu firma elveţiană, şi apoi în meandrele unor compromisuri şi aranjamente.

Parisul îşi exprimă dezapobarea în prezent şi altfel: de 15 ani acest grup furniza cele 3500 de tone de nisip pentru operaţiunea Paris Plages. Primăria Parisului a anunţat încă că anul acesta îşi va găsi alt furnizor.