Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump: o sută de zile la Casa Albă

2017-01-23t210604z_1_mtzgrqed1n93yjvp_rtrfipp_0_usa-trump_0.jpg

Donald Trump la Casa Alba
Donald Trump la Casa Alba
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Sîmbată  29 aprilie se împlinesc o sută de zile de cînd Donald Trump se află instalat la Casa Alba. Nu putem evoca pentru moment un bilanţ, dar ţinem sa marcăm momentul pentru că şi Donald Trump marcheaza întregul peisaj politic internaţional prin stilul său. Matei Visniec de la Paris şi Carmen Firan de la New York aprofundează subiectul...

In general, democraţiile occidentale le acordă o perioadă de graţie de o sută de zile preşedinţilor şi primilor miniştri imediat după instalarea lor la putere. Altfel spus, în primele trei luni ale exercitării mandatului lor ei sunt mai puţin criticaţi de presă, şi sunt lăsaţi oarecum să respire, să se instaleze în post, ca şi cum li s-ar acorda o şansă de a se încrie durabil pe orbita reuşitei.

Nu a fost cazul însă cu Donald Trump, el nici nu a mizat de altfel pe vreo perioadă de calm şi în mai ales nu şi-a schimbat stilul. Totuşi, s-ar putea ca treptat unele eşecuri să-i dea de gîndit.

Am rugat-o pe scriitoarea şi jurnalista Carmen Firan care trăieşte la New York să ne vorbească, de acolo, din interior, despre cum sunt percepute de americani aceste prime o sută de zile ale lui Trump. Legătura telefonică nu a fost nemaipomenită, dar ceea ce spune Carmen Firan este foarte interesant.