
Special Paris
Tensiuni, sondaje, relaţiile cu Rusia şi manifestaţii: mai sunt zece zile până la turul doi al prezidenţialelor franceze
macron_le_pen.jpg

In două zile, Emmanuel Macron a pierdut două puncte. Potrivit anchetei cotidiene realizate de OpinionWay pentru cotidianul Les Echos, candidatul independent de centru ar câştiga turul doi al prezidenţialelor din 7 mai cu 59 de procente contra 41% din intenţiile de vot pentru extremista de dreapta Marine Le Pen. O mare majoritate de francezi – aproape trei sferturi – pariază pe o victorie a lui Macron dar estimează că această campanie este de proastă calitate.
Cu zece zile înaintea turului doi, Macron se concentra pe pregătirea emisiunii sale de la TF1 în timp ce Le Pen se plimba la bordul unui vapor pescăresc în Mediterană. Ocazia cu care s-a dat puţin şi în spectacol în faţa singurei camere de filmat de la bord imitând strigătul delfinilor pe care i-ar fi văzut în larg. Revenirea pe uscat a lui Le Pen a fost urmată de un mare miting electoral la Nisa.
Ziua de miercuri a fost însă amplu comentată joi întrucât ea a dat ocazia celor doi finalişti să viziteze, rând pe rând şi în condiţii diferite, uzina Whirpool de la Amiens, oraşul natal al lui Emmanuel Macron. In urma întâlnirii şi a dialogului – agitate – pe care le-a purtat centristul acolo cu sindicaliştii, a sosit pe neaşteptate şi lidera frontistă. Macron şi-a acuzat adversara de punere în scenă şi a promis că nu-i va lăsa « moştenitoarei, născută într-un castel » nicio secundă de răsuflare pe această ultimă sută de metri a prezidenţialelor. De partea ei, extremista l-a acuzat pe Macron că este « un reprezentant al globalizării decomplexate » şi « un tânăr trader », aluzie ce se vrea insultătoare şi mai ales destinată să-i atragă pe simpatizanţii stângistului Jean-Luc Mélenchon care pentru moment nu le-a dat nici un consemn de vot milioanelor de francezi care l-au votat la primul tur.
Reamintim că uzina Whirpoll din Amiens care numără peste 500 de angajaţi este ameninţată de delocalizare în Polonia unde gigantul american al aparatelor casnice are o altă fabrică. O mutare explicată prin faptul că în Polonia un salariat costă circa 8 euro pe oră, cu tot cu taxe, în timp ce în Hexagon, patronul plăteşte 38 de euro pentru un angajat francez.
Manifestaţii liceene contra celor doi finalişti, la Paris
Primii care au ieşit să protesteze au fost liceenii. Sub sloganul « Nici Marine, nici Macron, nici patrie, nici patron » peste o mie de tineri au protestat la Paris, în Place de la République. Manifestaţia a fost organizată de mişcările liceene « antifasciste » şi « anticapitaliste ». Ca aproape de fiecare dată în astfel de cazuri, s-au semnalat şi câteva uşoare ciocniri cu forţele de ordine : coktailuri Molotov contra gaze lacrimogene. Rectoratul din Paris a declarat de partea sa că circa 20 de licee din capitală erau mobilizate, concernate de proteste. 4 licee au fost complet blocate, alte 6 doar parţial. In provincie, mobilizarea a fost mult mai slabă dar la Rennes, în Bretania, au avut loc şi acolo ciocniri între tineri manifestanţi şi forţele de ordine.
Campania lui Marine Le Pen, perturbată de revelaţiile presei privind fondurile europene plătite fraudulos unor asistenţi parlamentari
Aproape 5 milioane de euro ! Acesta ar fi prejudiciul potenţial evaluat de Parlamentul european pentru bani plătiţi unor asistenţi parlamentari ai Frontului naţional, partidul extremist de dreapta condus de Marine Le Pen. Informaţia agenţiei France Presse a fost confirmată de avocatul parlamentului european. Reamintim că o evaluare făcută anul trecut estima prejudiciul suferit de PE « doar » la circa 2 milioane de euro. Frontul naţional este în centrul unei anchete pentru atribuire de locuri de muncă fictive. Doi asistenţi parlamentari sunt déjà inculpaţi în Franţa. Cum era de aşteptat, Marine Le Pen a denunţat « timingul perfect » ale acestor revelaţii ce survin, e adevărat, între cele două tururi ale prezidenţialelor franceze. Anchetatorii au ţinut să precizeze că oricum nu vor cere audierea – pentru a doua oară în această afecere – a lui Marine Le Pen înainte de 7 mai, ziua turul doi.
Cum se poziţionează cei doi finalişti ai prezidenţialelor franceze faţă de Moscova?
Programele lui Emmanuel Macron şi Marine Le Pen sunt total diferite pe dosarul rusesc. Centristul promovează un « dialog exigent » cu Moscova în timp ce extremista de dreapta face din apropierea de Rusia un vector al politicii sale externe. Primul vrea să menţină sancţiunile europene contra Moscovei câtă vreme mai au loc ciocniri în Ucraina ; a doua aprobă anexarea Crimeeii şi cere ridicarea măsurilor de represalii. In fine, mişcarea En marche ! a lui Macron a fost ţinta unor cyberatacuri ruseşti în timp ce Frontul naţional a primit un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă rusească ca să-şi finanţeze campania. Pe hârtie deci, totul îi opune pe cei doi finalişti, notează trimisul special al ziarului Le Figaro la Moscova. Dealtfel, un important senator rus, apropiat Kremlinului – acolo unde candidata extremistă a fost primită acum o lună de Vladimir Putin - a salutat « speranţa de schimbare » suscitată de Marine Le Pen în faţa « disperării » întruchipate de fostul ministru francez al Economiei.