Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbinare sindicală de 1 mai în Franţa (FOTO)

20170501_161740.jpg

Intre 30.000 si 80.000 de oameni au participat la principala manifestatie din Paris organizatà pe 1 mai
Intre 30.000 si 80.000 de oameni au participat la principala manifestatie din Paris organizatà pe 1 mai
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Ziua de 1 mai a fost marcată în Franţa de lipsa de unitate sindicală. În ciuda contextului politic ieşit din comun - mai sunt 6 zile până la turul doi al prezidenţialelor - manifestaţiile au fost dispersate. Principalele sindicate nu au ajuns să se înţeleagă asupra cuvintelor de ordine.

La Paris, sindicatele CGT, FO şi FSU au mărşăluit scandând sloganuri contra lui Marine Le Pen dar şi împotriva lui Emmanuel Macron. Niciunul dintre finaliştii prezidenţialelor de duminică nu-i mulţumeşte pe simpatizanţii acestor sindicate.

Cert, majoritatea dintre participanţii la manifestaţia pariziană - 80.000 spun sindicatele, 30.000 poliţia - erau mai ales contra reprezentantei extremei drepte. Suntem însă departe de mobilizarea şi unitatea sindicală din 2002 când se calificase în finala prezidenţialelor Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine şi fondatorul partidului extremist Frontul naţional. Acum, până şi liderii sindicali cheamă doar la înfrângerea extremistei dar se abţin să-şi invite simpatizanţii să voteze cu Macron.

Ca de obicei, să mai precizăm că pe marginea principalei manifestaţii din capitală au avut loc câteva ciocniri între grupuri de provocatori şi forţele de ordine. 6 poliţişti au fost răniţi, dintre care unul foarte grav, şi 5 manifestanţi au fost interpelaţi.

Cordonul de polițiști gata să intervină (Foto: Vasile Damian)

Gaze lacrimogene de o parte, proiectile de cealaltă - ciocnirile dintre provocatori și forțele de ordine au făcut 6 răniți printre forțele de ordine (Foto: Vasile Damian)

Place de la Nation, manifestanții asistă neputincioși la ciocnirile ce au loc la câteva sute de metri între provocatori și polițiști (Foto: Vasile Damian)

Sindicatul CFDT, considerat reformist, defilase dimineaţă la Paris alături de diverse asociaţii de combatere a rasismului şi a homofobiei şi îşi chemase simpatizanţii să voteze cu Emmanuel Macron "pentru a o învinge pe candidata FN şi a respinge viziunea reacţionară şi identitară a acestui partid".

 
Dezbinare sindicală de 1 mai în Franţa