Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Semnale de alarmă contra lui Marine Le Pen

camps_des_mille.jpg

Camp des Milles, Aix-en-Provence, este singurul lagàr de deportare din Franta încà intact; el gàzduieste un memorial si un muzeu destinat sà combatà extremismul
Camp des Milles, Aix-en-Provence, este singurul lagàr de deportare din Franta încà intact; el gàzduieste un memorial si un muzeu destinat sà combatà extremismul
Sursa imaginii: 
AFP/Boris Horvat

Un grup de foşti deportaţi şi membri ai rezistenţei franceze din al doilea război mondial au lansat un apel contra "riscurilor mortale" ale extremei drepte. În paralel, un cunoscut cercetător francez afirmă că "programul lui Marine Le Pen se apropie de "democraţia iliberală" promovată de Viktor Orban în Ungaria".

Apelul deportaţilor şi al membrilor rezistenţei franceze din al doilea război mondial a fost lansat într-o zi a memoriei, cea a Amintirii deportării, celebrată pe 30 aprilie. "Am învăţat din păcate să recunoaştem feţele şi măştile excluziunii şi ale urii", scriu cei trei foşti deportaţi în lagărele naziste. "Și astăzi din păcate îi recunoaştem bine pe cei care sunt gata de ce e mai rău. Extremismul naţionalist care riscă să cucerească puterea în ţară; el reprezintă un pericol imediat pentru libertăţile noastre şi pentru unitatea poporului nostru", mai previn foştii deportaţi. În aceste condiţii, conchid ei, "pentru ţara noastră, pentru valorile Republicii, pentru copiii şi nepoţii noştri, acest risc mortal nu poate fi luat".

În paginile ziarului Le Monde se exprimă Jean-Yves Camus. Specialistul naţionalismelor şi extremismelor din Europa e de părere că "propunerile de referendum făcute de Marine Le Pen - pe chestiuni legate de Europa, privind prioritatea naţională, şamd. - ar schimba radical condiţiile democraţiei reprezentative. Referendumul permite ocolirea Parlamentului, escamotarea discuţiilor democratice şi dramatizarea marilor dezbateri politice punând întrebări simplificate". În continuarea interviului pe care l-a acordat colegilor de la Le Monde, Camus notează că "moratoriul privind imigraţia legală, propus recent de Le Pen, este o măsură fără precedent, contrară principiului european al liberei circulaţii a persoanelor". În fine, cercetătorul spune că "în ciuda ideilor promovate, a naţionalismului exacerbat şi a dorinţei de repliere pe sine, Frontul naţional nu este o nouă formă a fascismului francez. Nu este un partid format din miliţii, nu este corporatist, nu vrea să elimine populaţia evreiască şi nu vrea să creeze un "om nou". Programul lui Marine Le Pen se apropie însă de "democraţia iliberală" promovată în Ungaria de Viktor Orban şi în Polonia de Jaroslaw Kaczynski. Acolo, liderii sunt aleşi cu adevărat dar contra-puterile sunt cu botniţă, asociaţiile merg la pas, ideologia naţionalistă şi creştină este exaltată iar normele europene sunt denigrate pe motiv că ar fi anti-naţionale. Spre un astfel de regim ar merge Franţa cu Marine Le Pen la putere" avertizează Jean-Yves Camus.

 
Semnale de alarmă contra lui Marine Le Pen