Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce propun Emmanuel Macron şi Marine Le Pen pentru cultură

macron_le_pen.jpg

Emmanuel Macron si Marine Le Pen se vor confrunta duminicà 7 mai în finala prezidentialelor franceze
Emmanuel Macron si Marine Le Pen se vor confrunta duminicà 7 mai în finala prezidentialelor franceze
Sursa imaginii: 
AFP

În privinţa culturii, programele celor doi finalişti ai prezidenţialelor franceze - centristul independent Emmanuel Macron şi extremista de dreapta Marine Le Pen - sunt foarte diferite, la antipozi. Cultura este văzută ca o manieră de a privi lumea - concentrată pe Franţa, pentru Le Pen, deschisă spre ceilalţi pentru Macron.

Emmanuel Macron vrea ca "fiecare tânăr să poată avea acces la cultură, indiferent care este aceasta". Centristul independent e dealtfel de părere că "nu există o cultură franceză, ci culturi franceze". Totodată, Macron propune crearea unui fond de investiţii de 200 de milioane de euro pentru a sprijini industriile creative şi culturale franceze. În cazul în care va fi ales duminică seara, Macron va instaura în primul rând un "paşaport cultural" în valoare de 500 de euro ce va fi înmânat tuturor celor care împlinesc 18 ani. Banii, finanţaţi de stat doar într-o mică măsură restul urmând să fie plătit de marile societăţi gen Google sau Amazon, vor servi tinerilor ca să achiziţioneze cărţi sau bunuri culturale. În sfârşit, Macron promite un efort pentru a difuza mai bine educaţia artistică în şcoli.

Marine Le Pen mizează de partea ei pe temele clasice ale extremei drepte: vrea să creeze "un salon al artei franceze", îşi doreşte "o Franţă care crează şi difuzează" şi propune să "înceteze să mai vândă bunuri patrimoniale unor puteri străine". În fine, extremista de dreapta promitea în singurul ei discurs consacrat culturii că va duce "o politică ofensivă în materie de francofonie prin intermediul mediilor de informare publice care difuzează în afara graniţelor naţionale". Pe lista celor 144 de propuneri pentru Franţa, candidata Frontului naţional mai are o idee: să introducă "reprezentanţi ai poporului în organele de control ale audiovizualului public".

Cu toate că în seara primului tur de scrutin, Emmanuel Macron a fost văzut în compania mai multor celebrităţi, niciun comitet de artişti nu s-a creat în jurul candidatului mişcării En Marche! Pentru Marine Le Pen, această problemă nu se pune întrucât extremista îi pune pe fugă pe mai toţi artiştii francezi. Un singur actor de mâna a doua s-a declarat susţinător al extremistei. În opinia lui, faptul că "Molière nu vorbea engleza şi Victor Hugo nu a învăţat araba la şcoală sunt lucruri pe care e bine să le știi".

 
Ce propun Emmanuel Macron şi Marine Le Pen pentru cultură