Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Costel Niţescu despre filmul «Django», consacrat chitaristului Django Reinhardt (Interviu)

django_affiche.jpg

Scenà din filmul "Django" al lui Etienne Comar; în rolul principal Reda Kateb
Scenà din filmul "Django" al lui Etienne Comar; în rolul principal Reda Kateb
Image source: 
youtube

Zilele trecute a ieşit pe marile ecrane franceze filmul « Django », film biografic despre celebrul chitarist de jazz Django Reinhardt care a fost proiectat în deschiderea ultimei Berlinale. În fapt, pelicula evocă doar un episod foarte precis din viaţa marelui muzician, anul 1943 când Parisul era ocupat de nazişti.

În 1943, Django Reinhardt este deja un star. Jazzmenii americani care-i făceau umbră au plecat din Franţa, chitaristul poate deci cânta în Parisul ocupat de nazişti până şi în celebra sală Olympia. Chiar dacă apreciază doar pe jumătate « muzica de negri interpretată de un ţigan mustăcios », ocupanţii vor să-l atragă pe Django la un concert în Germania. Mai întâi muzicianul ignoră oferta iar mai apoi o va refuza. Django artistul preferă Parisul decât Germania lui Hitler. Sub presiunea ocupanţilor, el va fi totuşi împins să se retragă la Thonon-les-Bains în aşteptarea unei treceri ilegale şi ipotetice în Elveţia neutră. Refugiat cu familia într-o tabără de romi nu departe de graniţă, el va descoperi soarta care le este rezervată alor săi.

« Forţa filmului vine din faptul că e un film sobru, elegant şi deloc didactic », scrie cronicarul de la L’Express. Inspirat liber dintr-o biografie, filmul lui Etienne Comar este sublimat de actorul Reda Kateb. Interpret perfect al muzicianului şi « credibil până în vârful degetelor » cum scrie aceeaşi revistă, actorul salvează într-un fel pelicula pe care Le Figaro o consideră cert foarte bună dar « lipsită de swing », aluzie la muzica lui Django.

Părţile muzicale din film – cele de chitară, se subînţelege - sunt interpretate de cunoscutul Trio Rosenberg iar partiturile de vioară au fost executate de Costel Niţescu. Violonistul rom stabilit la Paris evocă la microfonul RFI personalitatea lui Django şi importanţa acestui film.

După eliberarea Franţei de sub ocupaţia nazistă, Django Reinhardt va compune un requiem dedicat « fraţilor săi ţigani ». Un imn al păcii care nu a fost interpretat decât o singură dată în public – partitura s-a pierdut apoi parţial. Un soi de slujbă religioasă în memoria celor circa 220.000 de ţigani ucişi de nazişti între 1939 şi 1945.

Costel Niţescu despre filmul «Django», consacrat chitaristului Django Reinhardt (Interviu)