Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discuţii Putin - Merkel la Soci, "normalizarea" pe agendă

russie_allemagne_merkel_poutine_8_mai_0.jpg

Angela Merkel si Vladimir Putin la o conferinta comuna în mai 2015
Angela Merkel si Vladimir Putin la o conferinta comuna în mai 2015
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Cancelara germană Angela Merkel reia dialogul cu Rusia şi cu Vladimir Putin, într-un context care rămîne tensionat pe fondul multor dosare complicate cum ar fi Siria şi conflctul din estul Ucrainei. Discuţiile au avut loc marţi 2 mai la Soci, pe malul Mării Negre, unul din obiectivele doamnei Merkel fiind pregătirea viitorului summit G20 care va avea aloc pe 7 şi 8 iulie la Hamburg. De notat că miercuri 3 mai este aşteptat la Soci preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Vă mulţumesc mult că v-aţi găsit timp să veniţi la Soci." Cu aceste cuvinte amabile a primit-o Vladimir Putin pe doamna Angela Merkel, cel puţin aşa relatează Agenţia France Presse. Politeţea nu costă nimic, şi de altfel Vladimir Putin s-a mai exprimat, la începutul lunii martie, în favoarea "normalizării relaţiilor dintre Rusia şi Germania". Să fie oare momentul unui început de dezgheţ în relaţiile dintre cele două ţări? Sau poate că liderul de la Kremlin, întrucît nu i-a ieşit "dezgheţul" cu Donald Trump, încearcă acum să se apropie de Berlin. Ideal ar fi ca Rusia să intre într-o logică de "dezgheţ" cu întreaga Uniune Europeană şi cu ansamblul lumii occidentale. Ceea ce poate că va fi iniţiat la Hamburg, unde va fi prezent şi preşedintele american Donald Trump.

De notat că Rusia a intrat într-un fel de febrilitate diplomatică, şi nu este exlus ca Vladimir Putin să-şi fi dat seama de riscurile unui regim de izolare a sa pe plan internaţional. În aprilie Moscova i-a primit pe şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, precum şi pe responsabilul cu politica externă al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

În ce o priveşte pe doamna Angela Merkel, ea reuşeşte o dublă performanţă: aceea de a fi în acelaşi timp un interlocutor privilegiat al lui Vladimir Putin dar şi un ardent adept al menţinerii sancţiunilor faţă de Moscova.

Din punctul de vedere al europenilor nimic nu s-a “normalizat” încă în estul Ucrainei, unde ruşii îi sprijină din punct de vedere militar pe separatişti. Iar poziţia Moscovei în contextul sirian rămîne contradictorie şi chiar contrară intereselor occidentale, în măsura în care Rusia continuă să-l sprijine pe preşedintele Bachar al-Assad.

Dialogul cu Rusia rămîne însă necesar, ceea ce face şi Franţa de altfel, care a continuat să menţină punţi cu Moscova. Angela Merkel este însă liderul european care îi inspiră poate lui Putin cel mai mult respect, dat fiind cultul lui pentru “şefii puternici”. Probabil că în virtutea acestui statut doamna Angela Merkel îşi permite să fie mai directă şi chiar mai critică decît alţi lideri europeni faţă de Putin. Agenţia France Presese relatează, de exemplu, că doamna Merkel i-a cerut lui Putin să intervină pentru a opri persecuţiile la care sunt supuşi homosexualii în Cecenia.

Doamna Merkel a efectuat această escală la Soci după ce dumincă s-a aflat în Arabia Saudită iar marţi în Emiratele Arabe Unite, vizite puse şi ele sub semnul intereselor economice ale Germaniei dar şi al conflictelor regionale şi al luptei împotriva terorismului.