Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezbatere televizată Macron – Le Pen miercuri seară în Franţa

000_ns7a1.jpg

Image source: 
credit foto: rfi.fr

În Franţa are loc miercuri 3 mai o importantă dezbatere televizată între cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Elysée, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen. Două proiecte de societate diametral opuse se vor afla implicit faţă în faţă într-un moment cînd Emmanuel Macron este dat cîştigător în sondaje, dar multe voci avertizează că, tehnic vorbind, Marine Le Pen poate cîştiga.

“A refuza o dezbatere, chiar şi cu inamicul tău, este o eroare”. Candidatul centrist Emanuel Macron şi-a justificat cu această frază participarea la acest duel televizat, deşi probabil că în anturajul său unii l-au sfătuit să nu accepte respectiva provocare mediatică. Pentru că există un precedent în acest sens, în 2002 candidatul de atunci al dreptei la prezidenţiale, Jacques Chirac, a refuzat să apară pe acelaşi platou de televiziune cu candidatul Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, calificat în mod neaşteptat pentru turul al doilea.

Ceea ce atunci i s-a refuzat tatălui i se acordă însă astăzi fiicei. Este adevărat însă că între timp şi Frontul Naţional a trecut printr-un fel de “lifting” ideologic. Marine Le Pen declară cît de des poate că a rupt cu moştenirea ideologică a tatălui ei, deşi a preluat formaţiunea de la el. Iar în ultimii ani strategia ei a fost aceea de a conferi cît mai multă “respectabilitate” Frontului Naţional, pe care de fapt nici nu-l consideră ca un partid de dreapta sau de stînga.

Nu încape nici o îndoială că o anumită “banalizare” s-a produs între timp în privinţa acestei formaţiuni, chiar dacă mai este calficată de anti-republicană şi de anti-democratică. Iar faptul că 20 la sută dintre francezi au votat cu Marine Le Pen la primul tur de scrutin rămîne un alt argument serios pentru Emmanuel Macron să accepte înfruntarea mediatică faţă în faţă cu Marine Le Pen. Candidatul centrist a declarat că se va situa strict pe terenul luptei de fond la nivelul programelor, evitînd “invectivele” sau “insulta”.

Dezbaterea se anunţă fără menajamente şi s-ar putea să aibă un impact important asupra electoratului absenţionist sau indecis, precum şi asupra alegătorilor care sunt decişi să depună un vot alb în urne. Cu condiţia ca toţi aceştia să urmărească miercuri seară dezbaterea la televizor...