Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Duel televizat» Emmanuel Macron-Marine Le Pen: cum s-au pregătit finaliştii prezidenţialelor franceze

dezbatere.jpg

Emmanuel Macron si Marine Le Pen, finalistii pentru prezidentialele din Franta
Emmanuel Macron si Marine Le Pen, finalistii pentru prezidentialele din Franta
Sursa imaginii: 
REUTERS/Christian Hartmann

Dezbatere crucială astăzi seară la televiziunea franceză. Pe canalul TF1 este programată începând cu ora 21 ora Parisului singura dezbatere între finaliştii alegerilor prezidenţiale, centristul independent Emmanuel Macron şi extremista de dreapta Marine Le Pen. Cu patru zile înaintea finalei, cei doi vor face eforturi pentru a-i atrage pe cei indecişi şi mai ales pe absenteişti.

Absenteismul, care oscilează undeva între 22 şi 28 la sută din electorat cu câteva zile înaintea finalei din 7 mai, ar putea favoriza extrema dreaptă, spun analiştii. Deasemenea, circa 18 procente dintre francezi se declară încă indecişi, arată un sondaj de opinie. Eşecurile stângistului Jean-Luc Mélenchon şi conservatorului François Fillon de a se califica în turul doi au lăsat o mulţime de oameni cu un gust amar. Alegători care refuză azi să voteze între « ciumă şi holeră » cum spun francezii.

In aceste condiţii, duelul televizat de diseară se anunţă foarte disputat. Centristul independent  Emmanuel Macron, la prima sa campanie electorală, a promis o luptă « corp la corp » cu adversara sa pe care o consideră purtătoare a unui « proiect periculos. Vreau să am o confruntare de idei ca să demonstrez că soluţiile ei sunt proaste » precizează candidatul dat drept favorit al sondajelor cu circa 60% din intenţiile de vot.

De partea ei, Marine Le Pen a făcut eforturi mari pentru a-i atrage pe alegătorii « nesupuşi », cei care au votat Mélenchon la primul tur. Anchetele de opinie arată că doar sub 20% dintre ei sunt dispuşi să voteze cu extremista de dreapta. Cam jumătate dintre ei l-ar prefera pe Macron. Cei mai mulţi dintre aceşti « francezi nesupuşi » - adică simpatizanţi ai « Franţei nesupuse », mişcarea lui Mélenchon - riscă să rămână însă duminică acasă sau să iasă la urne pentru a vota nul sau alb.

Le Pen va insista astăzi seară pe presupusa « lipsă de experienţă » a adverarului ei şi îl va ataca pe Macron în particular pe teme economice. Acesta din urmă promite de partea sa că va răspunde « invectivelor » extremistei de dreapta, « cu fermitate dar fără aroganţă ».

Să mai spunem în încheiere că dezbaterea de astăzi seară ar urma să aibă un efect minim asupra elctoratului. Cel puţin aşa susţin analiştii care insistă mai mult pe « efectul emoţional » al unui astfel de duel. « E vorba mai mult de un spectacol televizat decât de un moment decisiv al campaniei » spune istoricul Christian Delporte la France24. Cu patru zile înainte de finală, marea mjoritate a alegătorilor a decis déjà ce buletin va pune duminică în urnă.