
Special Paris
Rusia doreşte crearea de “zone de securitate” în Siria
2017-01-23t092601z_314591384_lr1ed1n0q71hs_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria-talks_1_0.jpg

Vladimir Putin este în căutarea unui succes diplomatic în Siria pentru a se putea înfăţişa probabil cu mai mult aplomb la Hamburg la reuniunea G20 programată la începutul lunii iulie. Conversaţia de marţi este considerată ca un pas pozitiv de către Washington. “Cele două părţi au decis să-şi intensifice dialogul pentru a pune capăt suferinţelor poporului sirian şi pentru a eradica terorismul”, afirmă Casa Albă. Este pentru prima dată că Putin şi Trump au discutat prin telefon după operaţiunea aeriană americană de pe 7 aprilie din Siria care a retensionat relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite. Cei doi preşedinţi se vor vedea însă curînd, pe 10 şi 11 mai, la Fairbanks, în Statele Unite, în contextul unui summit pe temele Arcticii şi a Polului Nord, iar în iulie la Hamburg.
Intrucît occidentalii nu reuşesc să obţină progrese la Geneva unde mediază de multă vreme discuţii inter-siriene, Putin continuă, împreună cu Iranul, să întreţină un al doilea front diplomatic la Astana, în Kazahstan. Miercuri 3 mai noua serie de discuţii de la Astana, a patra, s-a încheiat însă în mod brutal, prin retragerea delegaţiei rebelilor. Aceştia reafirmă că dialogul nu este posibil atîta vreme cît Bachar al-Assad îi bombadrează pe civili. Rebelii par însă dispuşi să sprijine idea Moscovei de creare în Siria a unor zone de securitate.
Poate că în jurul acestei propuneri s-ar putea crea un prim consens şi între Rusia, Iran şi Turcia care afirmă că vor să creeze un “grup de lucru” destinat să supervizeze crearea respectivelor “zone de securitate”. Într-o primă fază încetarea focului ar urma să fie asigurată de posturi de control şi de centre de supravghere comune cu participarea rebelilor şi a armatei siriene. Ceea ce sună tutuşi ca o utopie deşi totul merită încercat pentru oprirea tragediei siriene.