
Special Paris
Dezbatere brutală la televiziune între Marine Le Pen şi Emmanuel Macron
foto_dezbatere.jpg

Această apoteoză, acest punct culminant al campaniei electorale şi mediatice, a fost pe măsura aşteptărilor. Învinsă la primul tur de scrutin de tânărul Emmanuel Macron şi în continuare distanţată serios în intenţile de vot pentru cel de-al doilea, Marine Le Pen a fost extrem de ofensivă încă de la început - ea a fost cea care a avut cuvântul de deschidere.
Încă din primele două-trei fraze ale confruntării ea l-a atacat pe adversarul ei, descris drept "urmaşul, făcătura lui François Hollande", actualul şef de stat socialist. Acuzaţiile extremistei au fost de multe ori sub centură şi fără fundament: "Sunteţi copilul iubit al sistemului şi al elitelor, candidatul globalizării sălbatice, al precarităţii şi brutalităţii sociale", i-a aruncat în faţă Le Pen candidatului centrist înainte de a rânji adesea cu subînţeles şi cu mimici satisfăcute sau superioare.
Superior a fost însă - nu o spunem doar noi ci mai toţi comentatorii - Emmanuel Macron. Favoritul turului doi de duminică a reuşit să-şi menţină calmul în ciuda lipsei sale de experienţă în astfel de dezbateri şi şi-a acuzat adversara de "minciuni". De asemenea, Macron a subliniat "lipsa de propuneri" a lui Le Pen. Aceasta, este adevărat, nu a venit pe platou practic decât ca să demoleze tot ceeace s-a făcut până acum. Intervenţiile ei au fost un rechizitoriu al marilor politici industriale, econonomice şi sociale duse de Franţa de decenii încoace.
Războiul civil şi strategia jihadiştilor
"Sunteţi complezent faţă de fundamentalismul islamic" i-a reproşat Le Pen lui Macron pe baza unor presupuse relaţii ambigue pe care le-ar întreţine acesta cu anumiţi oameni şi a unor "dovezi" de laxism din partea centristului. Acesta din urmă s-a apărat, a promis că lupta contra terorismului va fi "prioritatea sa numărul unu" şi a acuzat-o pe concurenta sa că nu caută decât să provoace "un război civil" în Franţa, "lucru ce face parte dealtfel din strategia jihadiştilor" a reamintit Macron.
În fine, pe chestiuni europene, francezii au putut constata cât de antagoniste, cât de diferite sunt propunerilor celor doi finalişti. Marine Le Pen visează la o "relaţie echidistantă faţă de Rusia şi SUA" şi la o "Europă a naţiunilor libere şi suverane" - adică nu mai vrea actuala Uniune Europeană - promite că va reintroduce rapid o monedă naţională şi că Germania va face la fel, prin revenirea la marca germană! Apropos de Germania şi de Europa, extremista de dreapta a mai spus că "Franţa va fi condusă de o femeie după alegerile prezidenţiale: fie de mine, fie de doamna Angela Merkel". Emmanuel Macron i-a răspuns lui Le Pen afirmând că proiectul ei european este "o prostie, nu are niciun sens şi este mortal şi periculos. Sunt candidatul unei Franţe puternice într-o Europă ce protejează. Resping complet naţionalismul, protecţionimsul şi izolaţionismul pe care le propuneţi", a mai insistat centristul.
"Sunteţi parazitul sistemului care v-a coprodus" - Macron lui Le Pen
În încheierea dezbaterii care a durat două ore şi jumătate, Marine Le Pen a profitat de "jokerul" ei nu ca să propună ceva concret ci ca să-l atace din nou pe Macron cum a făcut-o de-a lungul întregi seri. Acesta din urmă i-a replicat "că Franţa merită mai mult decât frica şi minciunile pe care le promovaţi. Trebuie să ieşim din sistemul care v-a coprodus şi al cărui parazit sunteţi", a conchis Emmanuel Macron.
Să precizăm în final că cei doi finalişti au părăsit platoul canalului TF1 fără să-şi i-a rămas bun unul de la celălalt şi cu atât mai puţin, fără să-şi strânga mâna, cel puţin în faţa camerelor de filmat.
Unanimitate în presă: Emmanuel Macron a fost superior
RFI constată că "rareori o dezbatere a fost atât de violentă". Le Monde, ziarul de referinţă din Franţa, evocă şi el "o dezbatere brutală cu atacuri la persoană. Am avut din nou dovada că nu se poate dezbate normal cu extrema dreaptă", mai scrie cotidianul de seară, care subliniază totodată "multiplele minciuni ale lui Le Pen, festivalul de erori şi aproximaţii ale extremistei de dreapta", în acest duel televizat.
"Cu Le Pen, imposibil de dezbătut", titrează şi Libération, ziar de centru-stânga care notează că "reprezentanta Frontului naţional nu a făcut decât să fie agresivă, să arunce invective demagogice, lucru care a îngreunat schimbul de replici cu Macron dar l-a şi obligat pe acesta să fie mai precis, chiar dacă era în defensivă". Libération subliniază dealtfel că centristul "a preluat repede avantajul, adoptând un ton măsurat şi profesoral". Le Figaro, ziar conservator, observă că "Macron a rezistat şocului şi s-a impus în faţa lui Le Pen după două ore şi jumătate de invective".
Les Echos, publicaţie financiară, constată, cu oarecare satisfacţie, că "Macron, atacat de Le Pen, a reuşit să-şi cizeleze statura prezidenţială". În fine, Le Parisien, ziar popular, notează şi el "cele 5 mari aproximaţii ale lui Le Pen" la dezbaterea de aseară şi o critică pe extremista de dreapta, acuzată că a făcut o aluzie complet deplasată acuzându-l pe Macron că "face pe elevul cu profesoara sa", insinuare josnică a faptului că centristul este căsătorit cu fosta lui profesoară de liceu.
De notat că BFMTV a realizat un sondaj imediat după terminarea emisiunii de aseară, sondaj din care reiese că 63% dintre telespectatori sunt de părere că Emmanuel Macron a fost mai convingător decât adversara sa.
Bernard Pivot, foarte activ pe Twitter
Pe Twitter am avut parte aseară de un adevărat festival. Să precizăm pentru inceput că niciodată în Franţa o campanie electorală nu a generat atâtea comentarii pe Twitter. Platforma Visibrain citată de Le Figaro spune că din 20 martie şi până ieri au fost scrise peste 30 de milioane de mesaje pe această temă…
Tinta numărul unu aseară a fost extremista de dreapta, internauţii şi în particular confraţii noştri nu au încetat să sublinieze erorile candidatei Frontului naţional. Mulţi s-au amuzat să comenteze şi mimicile celor doi ziarişti care trebuiau să modereze dezbaterea, dar care adesea au fost, fie depăşiţi de schimbul de replici dintre cei doi candidaţi, fie au fost pur şi simplu decorativi, fără niciun rost pe platoul televiziunii. "Uite-i pe ăştia doi şi înţelegi ce înseamnă un loc de muncă fictiv", ironiza cineva aseară. Mai sobru, celebrul animator de televiziune şi scriitor, Bernard Pivot, scria: "Parcă ar fi un vechi cuplu venit să-şi etaleze toate conturile familiale în public". Amator de fotbal, microbist îndârjit, omul de litere ironiza puţin mai departe pe Twitter, făcând evident aluzie la meciul de aseară dintre Monaco şi Juventus: "Să nu-i spuneţi lui Macron că bancherii de la Mocano au încasat un al doilea gol de la muncitorii din Torino!". Acelaşi Pivot, saluta la finalul duelului televizat faptul că "într-o dezbatere atât de josnică şi plină de ură, cultura a fost lăsată deoparte".