Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Marine Le Pen, adevărata faţă a extremei drepte "-editorial Le Monde

le_pen.jpg

Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, finalistà a prezidentialelor din 7 mai
Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, finalistà a prezidentialelor din 7 mai
Sursa imaginii: 
ERIC PIERMONT / AFP

Sub titlul "Marine Le Pen, adevărata faţă a extremei drepte", influentul cotidian Le Monde revine asupra dezbaterii de miercuri seara dintre extremista de dreapta Marine Le Pen şi centristul independent Emmanuel Macron, ambii finalişti ai prezidenţialelor franceze. Cotidianul de seară constată că reprezentanta Frontului naţional este "o demnă campioană a extremismului, gata să profite de toate fricile, să adâncească toate fracturile şi să zgândăre toate fantasmele".

Peste trei zile, francezii îşi aleg viitorul preşedinte. Înainte de a băga buletinul în urnă, ei aşteptau miercuri seara, de la cei doi finalişti, o dezbatere aprofundată despre personalitatea candidaţilor, despre soliditatea proiectului lor, despre capacitatea lor de a schiţa viitorul celei de-a 5-a puteri mondiale. Din cauza candidatei Frontului Naţional, alegătorii nu au avut însă parte decât de o confruntare confuză, insuportabilă şi nedemnă.

Celor care au uitat, acest pugilat le-a reamintit ce înseamnă extrema dreaptă franceză. Spectacolul trist de miercuri le-a arătat care este cel mai mare pericol: apariţia, în inima democraţiei franceze, a brutalităţii şi a făţărniciei familiale pe care o întruchipează Marine Le Pen.

Încălcând uzanţele acestei confruntări televizate, dispreţuind până şi exigenţa de sinceritate, Marine Le Pen a dezvăluit care ar fi practica ei a puterii dacă, din nefericire, ar fi aleasă. Scopul ei nu este de avea un schimb de idei ci de a-l înjosi pe adversar. Strategia ei nu este de a convinge ci de a face rău. Proiectul ei nu este decât o acţiune de demolare.

Alegând invectiva, injuria, agresivitatea însoţită de false zâmbete, Marine Le Pe şi-a arătat adevărata faţă. A apărut ca moştenitoarea unei practici politice care s-a bazat dintotdeauna pe denigrare şi ameninţare. Multiplicând, precum Donald Trump, insinuările mincinoase, ea s-a arătat ca o demnă campioană a unui extremism gata să profite de toate fricile, să adâncească toate fracturile şi să aţâţe toate fantasmele.

În faţa acestei imposturi, primul risc este indiferenţa. E nevoie deci rapid s-o înlăturăm cu fermitate pe Marine Le Pen de la o putere la care visează şi pe care ar perverti-o imediat. Pentru a prezerva condiţiile unei dezbateri republicane, e mai important ca niciodată ca toţi democraţii să se mobilizeze pentru ca reprezentanta Frontului Naţional să nu fie credibilizată cu un bun scor la turul doi. Pentru a atinge acest obiectiv, nu există decât un singur mijloc: acela de a vota duminică cu Emmanuel Macron, conchide directorul ziarului Le Monde.

 
"Marine Le Pen, adevărata faţă a extremei drepte "-editorial Le Monde