
Special Paris
Filozoful Régis Debray: "Europa a ieşit din istorie"
5121334_7_39c1_2017-05-03-a9b64c5-32494-1ame6k1-jb6hrjatt9_208406eee27c6b3affcef982f9312f57.jpg

Nu, nu este o coincidenţă, şi alte cărţi interesante au apărut de altfel în ultimile luni, destinate să ridice nivelul dezbaterii în Franţa, cu atît mai mai mult cu cît acum se află faţă în faţă doi oameni cu două proiecte de societate total diferite. Am putea spune chiar că Marine le Pen şi Emmanuel Macron încarnează două viziuni diferite legate de noţiunea de civilizaţie.
Ori, ce zice deci în acest context Régis Debray? El consideră că Europa a ieşit din istorie prin faptul că s-a lăsat "americanizată". Într-un interviu de două pagini publicat în cotidianul Le Monde el aduce şi numeroase argumente în acest sens. Ca un fel de medic la căpătîiul unui bolnav el constată boala şi faptul că este ireversibilă. Americanizarea Franţei, precizează filozoful francez, a început imediat după primul război mondial şi a durat un secol. Întreaga lume funcţionează astăzi în virtutea unor tehnologii şi reguli impuse de un fel de mega-intreprindere numită GAFA (şi care înseamnă alianţa dintre Google, Amazon, Facebook şi Apple).
Régis Debray mai constată cum viaţa politică franceză a împrumutat de la americani diverse elemente, cum ar fi primarele, cultul pentru ideea de cuplu prezidenţial, show-urile politice televizate. Și mai grav este însă faptul că America a impus treptat lumii un nou limbaj, cel vizual, bazat pe imagine, distrugîndu-l pe cel tradiţional, bazat pe cuvînt. Într-un dialog cu un alt filozof, Alain Finkielkraut, publicat de revista l’Express, Régis Debray vorbeşte şi despre islam şi citează acest avertisment al istoricului britanic Arnold Toynbee: “Voi, ocidentalii, ar trebui să fiţi atenţi, atît de mult doriţi să colonizaţi şi să modernizaţi islamul încît el se va ridica împotriva Occidentului recurgînd la identitatea sa religioasă, singura care îi este proprie cu adevărat.”
În legătură cu prezidenţialele franceze Régis Debray pronunţă această frază tristă: “ele nu mi-au dat mult de gîndit ci de văzut”. O aluzie la modelul civilizaţional actual în care comanda mediatică devine prioritară ba chiar totalitară.