
Special Paris
Emmanuel Macron, mare favorit în faţa lui Marine Le Pen la turul doi al prezidenţialelor franceze
macrolep.jpg

Se confirmă şi se reconfirmă de mai multe sondaje de opinie că în urma dezbaterii televizate de miercuri – un duel aprins, violent şi pe alocuri nedemn – faptul că Emmanuel Macron este marele favorit. Centristul independent a mai câştigat între 2 şi 3 puncte, fiind creditat acum cu circa 62% din intenţiile de vot contra doar 38% pentru extremista de dreapta. Diferenţa este deci foarte confortabilă.
Contrar a ceeace se observase până acum, ar fi deci pentru prima dată în istoria politicii franceze că o dezbatere televizată între doi candidaţi, doi finalişti, ar putea avea un impact sensibil asupra alegătorilor. Sensibil şi negativ pentru Marine Le Pen care deci ar pierde teren în urma prestaţiei de miercuri seara.
Reamintim că extremista de dreapta începuse bine campania pentru turul doi, în primele zile ea câştigând teren în dauna centristului. Violenţa schimburilor de replici de miercuri, atacurile la adresa adversarului ei şi minciunile proferate atunci au avut efectul invers. Atitudinea ei i-a marcat, negativ din nou, pe alegătorii stângişti ai lui Jean-Luc Mélenchon care se vor duce deci mai numeroşi duminică să voteze cu Macron dar şi asupra celor ai lui Nicolas Dupont-Aignan, aliatul lui Le Pen şi potenţialul ei premier dacă ea învinge. Nici simpatizanţii acestuia nu au apreciat discursul lui Le Pen şi se vor îndrepta mai mulţi decât până acum spre Emmanuel Macron, arată sondajele de opinie.
Analiştii atenţionează totuşi că şi aşa, Marine Le Pen ar urma să obţină duminică între 12 şi 13 milioane de voturi, un record pentru formaţiunea ei, Frontul Naţional.
In fine, aceste ultime anchete mai prezic o rată a absenteismului undeva în jur de 24%. La primul tur era de « doar » 22 de procente. De notat însă că week-endul care vine este unul prelungit în Franţa – luni e zi liberă – şi deci mulţi francezi pleacă în mini-vacanţă.
Doi candidaţi, două catedrale
Vinerii cei doi finalişi au vizitat – mai mult sau mai puţin prin suprindere – două catedrale din provincie. Emmanuel Macron a fost la cea din Rodez iar Marine Le Pen la Reims, acolo unde a fost încoronat Clovis, personaj central al istoriei franceze şi primul rege a ceeace va deveni ulterior Franţa. In cursul vizitei, candidata extremistă a fost însă primită cu huiduieli şi slogane de genul « Marine, dă banii înapoi ! » din partea unor manifestanţi descrişi drept pro-Macron sau pro-Mélenchon.
Mitinguri de campanie au luat sfârşit joi. Centristul fusese la Albi unde a rostit un discurs în faţa a 4 mii de simpatizanţi, discurs adresat cu prioritate tinerilor în timp ce extremista de dreapta a fost într-un mic sat de provincie.
Macron ştie (dar nu spune) ce premier va numi dacă va învinge duminică
Emmanuel Macron a acceptat să dea un lung interviu ziarului popular Le Parisien/Aujourd’hui en France. Interviu în care afirmă că « Frontul naţional prosperă pe minciuni ». Revenind la dezbaterea – violentă, de miercuri, urmărită de 16,5 milioane de telespectatori – un record din 1974 încoace – Macron spune că « această confruntare era necesară pentru a deconstrui argumentele frontistei şi a demistifica personajul ». Apropos de Europa, centristul promite că dacă va fi ales « o va transforma, o va face mai eficientă, mai protectoare şi cu rezultate mai concrete, mai puţin plictisitoare şi mai puţin birocratică ». De asemenea, Emmanuel Macron spune că primul lider străin pe care-l va întâlni va fi cancelara germană, la fel cum au făcut-o şi predecesorii săi. In fine, centristul confirmă faptul că are în minte numele premierului pe care-l va numi dacă va fi ales duminică. « E cineva care are vocaţia să ducă lupta legislativelor – din iunie - şi cineva care are déjà o experienţă politică » spune Macron.
Marine Le Pen şi-a anunţat déjà premierul în cazul în care va învinge. E vorba de noul ei aliat, suveranistul Nicolas Dupont-Aignan.
Perioadă de « tăcere » în week-end, până la aflarea rezultatelor finale
Perioada de tăcere se numeşte « perioada de rezervă ». Concret, dacă vrem să vorbim despre politică, să dăm cuvântul unui candidat sau să-l criticăm, o putem face până vineri seara la ora 12 noaptea. După aia ni se impune la toţi – cetăţeni oarecare, candidaţi şi presă – un mutism absolut până duminică la ora 8 seara. Regula se aplică inclusiv reţelelor de socializare.
In aceste două zile de tăcere deci se interzice « orice activitate cu caracter electoral ». De ce ? Consiliul constituţional are răspunsul : « Pentru a garanta sinceritatea scrutinului şi a evita orice formă de presiune intempestivă asupra alegătorilor ».
In acest răstimp candidaţii – sau echipele lor – nu au voie să lipească afişe, să dea interviuri sau să distribuie pliante electorale. Orice încălcare a acetsor reguli este pasibilă cu 3.750 de euro amendă
Unde îşi vor serba candidaţii eventuala lor victorie duminică seara ?
Cum era de aşteptat, echipele celor doi candidaţi pregătesc serbarea unei potenţiale victorii. Emmanuel Macron a ales esplanada muzeului Luvru, acolo unde este piramida din sticlă, intrarea în instituţia culturală. Centristul independent a respins idea lui Place de la Concorde întrucât acolo şi-au serbat victoriile preşedinţii conservatori Jacques Chirac în 1995 şi Nicolas Sarkozy în 2007. Bastilia a fost şi ea respinsă de Macron pe motiv că acolo s-au adunat susţinătorii lui François Mitterrand în 1981 când a câştigat socialistul prezidenţialele. In fine, Macron ar fi dorit să-şi reunească fanii pe Champ de Mars, sub turnul Eiffel, dar se pare că primăriţa socialistă a Parisului, Anne Hidalgo, ar fi refuzat idea pe motiv că este aşteptată zilele următoare o misiune de evaluare a Comitetului olimpic internaţional. Reamintim că Parisul este candidat la organizarea olimpiadei din 2024 şi o adunare de câteva zeci de mii de oameni sub monumentul emblematic al Parisului ar deteriorat peluza de acolo...
Marine Le Pen de partea ei prevede să-şi adune echipele şi simpatizanţii într-un restaurant din Bois de Vincennes, pădure din estul capitalei în care s-ar putea extinde « balul » în cazul unei victorii a extremistei de dreapta la prezidenţiale.
Cele două locaţii – Bois de Vincennes şi piramida de la Luvru - sunt la o distanţă de circa 10 kilometri – şi ambele vor fi îndeaproape securizate – se vor controla sacii la intrare, se vor instala camere de filmat şi dispozitive de blocat eventuale atacuri cu maşini sau camioane.
François Hollande, preşedintele încă în exerciţiu al Franţei, trage semnalul de alarmă
François Hollande şi-a chemat compatrioţii « să nu pună arma nucleară în mâinile oricui. Puneţi-vă bine această întrebare înainte de a vota duminică » a avertizat şeful statului. In marginea unie reuniuni la care participa, Hollande şi-a mai exprimat speranţa ca Emmanuel Macron, fostul său consilier economic înainte de a deveni ministru al Economiei, « să obţină un scor cât mai mare » la turul doi. In opinia locatarului de la Elysée, « lumea întreagă se întreabă ce va face Franţa duminică. Se va conforma istoriei şi trecutului ei glorios sau se va scufunda ? Alegătorii francezi vor adresa atunci un mesaj omenirii întregi » prezice Hollande parafrazându-l pe Barack Obama, fost preşedinte american care joi luase şi el poziţie în favoarea centristului Emmanuel Macron.