
Special Paris
Atac informatic împotriva echipei lui Macron: Comisia electorală solicită ca datele să nu fie difuzate
pirati.jpg

Atacul informatic s-a produs vineri seara, cu o înainte de miezul nopţii, ora de terminare a campaniei electorale. Moment din care Franţa a intrat în perioada zisă "de rezervă": mediile de informare şi nu mai au voie să spună nimic despre candidaţi sau programele lor.
Ca şi în luna martie, ieri noapte au fost deci piratate şi puse pe internet de o manieră masivă mailuri, documente contabile şi fotografii ale mişcării "En Marche!" a candidatului Emmanuel Macron. Pe lângă masa uriasă de fişiere "legale" piratate, au fost presărate ici şi colo şi o serie de informaţii false, după modelul faimoaselor "fake news" din timpul recentei campanii electorale americane.
Obiectivul clar al acestui #MacronLeaks este de a destabiliza electoratul cu doar câteva ore înaintea turului doi. E greu de văzut ce este adevărat şi ce nu din această masă de gigaocteţi puşi pe net. Imposbili pentru noi şi de a comenta documentele respective având în vedere că suntem în perioada de tăcere impusă de lege înaintea finalei prezidenţiale. Tot ce putem afirma este că piratul pus în cauză se prezintă sub pseudonimul Jack Posobiec şi că a utilizat o conexiune care provine din Letonia. "Nimic nu ne permite să afirmăm însă că el vine chiar de acolo şi nu de altundeva" spune un specialist în cybercriminalitate citat de colegii de la RFI în franceză.
Metoda folosită noaptea trecută este cunoscută. Piratul a folosit forumul anonim 4Chan pentru a difuza datele. Trolii au preluat apoi ştafeta pentru a distribui pe scară mai largă zvonurile pe toate reţelele de socializare. WikiLeaks, situl fondat de Julian Assange, afirmă că nu este la originea acestui nou pirataj contra echipei lui Emmanuel Macron. In martie, candidatul independent de centru mai fusese atacat o dată informatic şi în aceea vreme au fost acuzaţii hackeri ruşi cunoscuţi sub numele de Pawm Storm şi Fancy Bear.