Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron, preşedintele-ales al Franţei

main-image-chiffres-macron-def_fr.png

Emmanuel Macron, presedintele-ales al Frantei
Emmanuel Macron, presedintele-ales al Frantei

Centristul independent Emmanuel Macron, 39 de ani, a fost ales preşedinte al Franţei (exit-poll Ipsos). El a obţinut 65,8% din sufragii în timp ce adversara sa de extremă dreaptă, Marine Le Pen, a cules 34,2% din voturi.

Actualizare 17: In discursul rostit în seara victoriei sale, Emmanuel Macron, preşedintele-ales al Franţei, spune că « e conştient că nu a câştigat dreptul să facă orice. Voi proteja Republica. Astăzi seară, lumea întreaga priveşte Franţa. Aţi ales îndrăzneala şi această îndrăzneală o vom continua. Vă promit că voi face totul pentru ca nimeni să nu mai aibă chef şi motive să voteze pentru extreme » a mai spus Macron în faţa suporterilor săi înainte de a-şi invita toată familia să urce la tribuna ridicată în faţa piramidei de la Luvru.

Actualizare 16: Emmanuel Macron a sosit în curtea muzeului Luvru pe ritmul imnului european (« Oda Bucuriei » a lui L.v. Beethoven). Urmează un discurs în faţa a zeci de mii de suporteri.

Actualizare 15: Emmanuel Macron, preşedintele ales al Franţei, este aşteptat la piramida muzeului Luvru unde sunt reuniţi simpatizanţii săi. (Foto: France24/Romain Brunet)

Actualizare 14: Jean-Luc Mélenchon, liderul stângist al mişcării « Franţa nesupusă » a notat că « astăzi seară se încheie preşedinţia cea mai lamentabilă a celei de-a 5 Republici ». De asemenea, al patrulea clasat la primul tur al prezidenţialelor i-a chemat pe cei 7 milioane de alegători care l-au votat acum două săptămâni « să se mobilize în vedeera legislativelor » din iunie.

Actualizare 13: In prima sa intervenţie post-victorie, Emmanuel Macron a promis că « moralizarea vieţii noastre publice va fi soclul acţiunii mele. Voi servi Franţa pe care o iubesc cu umilitate, devotament şi determinare. Voi încerca de asemenea să strâng din nou legăturile între Europa şi cetăţenii ei. Am auzit furia, anxietatea şi îndoielile francezilor » a mai declarat Macron la sediul de campanie.

Intre timp, simpatizanţii noului ales s-au strâns cu zecile de mii în jurul piramidei de la Luvru şi îşi aşteaptă « campionul » în ritmuri muzicale îndrăcite (Foto cu suporteri la Luvru: Patrick KOVARIK/AFP)

(Foto: Clément Robin/RFI - Suporterii lui Emmanuel Macron la Luvru)

Actualizare 12: Preşedintele-ales al Franţei, Emmanuel Macron, va comemora alături de preşedintele în exerciţiu, François Hollande, capitularea Germaniei naziste din 8 mai 1945. Ceremoniile au loc, ca de obicei, pe celebra Avenue des Champs-Elysées.

Actualizare 11: Valori republicane şi unitate naţională ! Marele rabin al Franţei şi Moscheea din Paris au salutat, separat, victoria lui Emmanuel Macron.

Actualizare 10: Jean-Marie Le Pen, tatăl învinsei de astăzi seară, e de părere că rezulatul fiicei sale, Marine, este « decepţionant şi datorat poziţiei sale pe chestiunile europene ».

Actualizare 9: Premierul britanic Theresa May îl felicită « călduros » pe Emmanuel Macron.

Actualizare 8: « Francezii au ales un viitor european » notează Jean-Claude Juncker, preşedintele CE.

Actualizare 7: Fostul premier Manuel Valls a chemat la « construirea unei majorităţi prezidenţiale largi şi coerente în jurul lui Macron în viitorul parlament »

Actualul prim ministru Bernard Cazeneuve l-a felicitat şi el pe preşedintele-ales şi spune că « vrea să contribuie la reuşita acestuia ».

Actualizare 6: Preşedintele încă în exerciţiu, socialistul François Hollande l-a felicitat « călduros » pe Emmanuel Macron pentru "larga sa victorie" şi constată că « francezii au dorit să se regăsească în jurul valorilor republicane şi au vrut să-şi arate ataşamentul faţă de Uniunea europeană şi deschiderea spre lume ».

(Presedintele-ales al Frantei - Foto: RFI)

Actualizare 5: Într-o primă declaraţie făcută agenţiei France Presse, preşedintele-ales spune că « o nouă pagină se deschide, cea a speranţei şi a încrederii regăsite ».

Actualizare 4: In prima ei alocuţiune de candidată învinsă, Marine Le Pen a promis că « va creea o nouă forţă politică » - a se subînţelege că Frontul naţional, sub actuala sa formă va dispărea. « Acest al doilea tur organizează o recompunere politică în Franţa între patrioţi şi mondialişti ; voi conduce această bătălie » a mai spus extremista de dreapta.

Actualizare 3: Berlinul (purtătorul de cuvânt al cancelarei Angela Merkel) afirmă că « Franţa rămâne în inima Europei » după victoria lui Macron care « este o victorie pentru o Europă puternică şi unită ».

Actualizare 2: Din informaţiile de care dispunem, la ora 21h, ora Parisului, grupul de muzică Magic System din Coasta de fildeş îi va încânta pe suporterii preşedintelui-ales reuniţi în jurul piramidei de sticlă de la muzeul Luvru.

Discursul de victorie al lui Emmanuel Macron, al 8-lea preşedinte al celei de-a 5-a Republici franceze, este aşteptat el în jurul orei 21h45.

Actualizare 1: Cu peste 11,4 milioane de sufragii, extremista de dreapta Marine Le Pen bate un record, dublează practic scorul tatălui ei, Jean-Marie Le Pen, obţinut în 2002. Frontul naţional devine astfel, în număr de votanţi, primul partid de opoziţie din Franţa.

O serie de medii de informare – circa 15 la număr - nu au fost acceptate la seara electorală organizată de Frontul naţional în Bois de Vincennes. In semn de solidaritate, cotidianele franceze Le Monde şi Libération dar şi belgienii de la RTBF au decis să boicoteze această reuniune.

Absenteismul a atins un record neegalat din 1969 încoace! Circa 25,3% din francezi au ales să rămână acasă la turul doi al acestor prezidenţiale.

Cifrele voturilor albe şi nule este sunt şi ele importante, între 8,8%-9% adică peste 4,2 milioane de voturi.

Emmanuel Macron, necunoscut marelui public acum trei ani, a cules peste 21 de milioane de sufragii.