
Special Paris
Emmanuel Macron, cel mai tînăr şef de stat francez de la Napoleon încoace
2017-02-04t180549z_1545668510_lr1ed241e9eg4_rtrmadp_3_france-election-macron.jpg

Născut pe 21 decembrie 1977 la Amiens, în Picardia, Emmanuel Macron este fiul unui cuplu de medici. Parcursul său şcolar este oarecum unul tipic pentru copiii din familiile înstărite: studiază pianul timp de zece ani, dar face şi sport, de exemplu box şi fotbal. Se remarcă la franceză, obţine bacalaureatul la unul dintre cele mai renumite licee din Paris, Henri IV, şi decide să facă studii de filozofie şi de ştiinţe sociale şi politice.
La 24 de ani, după o diplomă obţinută la Institutul de studii politice de la Paris, se înscrie la Scoala naţională de administraţie de la Strasbourg. In 2004 devine inspector de finanţe, lucrează timp de patru ani în sectorul bancar, este reperat ca un tînăr care “promite” şi numit în 2012 secretar general adjunct la Palatul Elysée. Urmează o promovare importantă, în 2014, ministru ale conomiei în guvernul Valls.
Emmanuel Macron este căsătorit din 2007 cu Brigitte Trogneux, profesoară de franceză, cu 24 de ani mai mare decît el.
În momentul demisiei sale din postul de ministru al economiei, în 2016, absolut nimeni nu prevedea ascensiunea rapidă a lui Emmanuel Macron şi nu-l considera capabil să reunească în jurul său suficiente energii în vederea unei transformări în profunzime a peisajului politic francez. Iar preşedintele François Hollande, omul care îl luase pe Macron sub aripa sa, i-a adus, s-ar părea, la ora aceea, unele reproşuri, acuzîndu-l de trădare.
Emmanuel Macron avea însă ambiţii precise şi contacte numeroase în lumea financiară, în mediile patronale şi în sfera politică. Despre el se spunea că era de stînga pe plan cultural, de dreapta pe plan economic, iar în materie de integrare europeană împărtăşea ideile centrului. “Curajos, seducător, strălucitor”, iată calităţi care îi erau atribuite în culise, şi unii îl comparau cu Laurent Fabius care fusese cel mai tînăr prim ministru al Franţei, la 38 de ani, în 1984.