Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele reacţii după victoria lui Emmanuel Macron la prezidenţialele franceze

macron_pdt.jpg

Emmanuel Macron, presedintele-ales al Frantei, în seara lui 7 mai 2017 adresându-se suporterilor sài adunati în fata piramidei de la muzeul Luvru
Emmanuel Macron, presedintele-ales al Frantei, în seara lui 7 mai 2017 adresându-se suporterilor sài adunati în fata piramidei de la muzeul Luvru
Sursa imaginii: 
RFI/Pierre René-Worms

Emmanuel Macron, candidatul centrist independent, a câştigat alegerile prezidenţiale franceze cu un scor fără drept de apel în faţa extremistei de dreapta Marile Le Pen. Potrivit Ministerului de Interne, Macron ar fi obţinut circa 66,06% din sufragii în timp ce adversara sa doar 33,94%. Peste câteva zile, centristul, necunoscut marelui public acum un doi-trei ani, va deveni al 8-lea preşedinte al celei de-a 5-a Republici franceze. La 39 de ani, Emmanuel Macron, fost bancher, apoi consilier prezidenţial şi în fine, ministru al Economiei în timpul mandatului preşedintelui François Hollande, este cela mai tânăr şef de stat francez de la Napoléon încoace.

Centristul pro-european a repurtat o victorie nesperat de mare. Obţinând practic două treimi din sufragiile exprimate, adică vreo 20 de milioane de voturi, Emmanuel Macron se instalează la Palatul Elysée cu un scor rareori atins - doar conservatorul Jacques Chirac, în 2002, în faţa altui extremist de dreapta, Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine - obţinuse un rezultat mai bun, de stil sovietic chiar, 82 de procente.

Victoria fără drept de apel şi mai importantă decât i-au prezis-o sondajele, era previzibilă dar ea este, să nu uităm, rezultatul unei conjuncturi extrem de favorabile tânărului politician necunoscut marelui public acum doi-trei ani. Apoi, această victorie trebuie relativizată puţin şi dintr-un alt punct de vedere. La turul doi, peste 4 milioane dintre alegătorii care s-au deplasat la vot au pus un buletin alb sau nul în urnă, adică aproape 9 la sută din totalul sufragiilor exprimate. Un record. Record pentru un al doilea tur de prezidenţiale din 1969 încoace a fost şi rata absenteismului, 25,4% din votanţi.

Traversarea Parisului cu zeci de poliţişti şi ziarişti

Emmanuel Macron a ţinut mai întâi un discurs scurt, sobru şi vizibil timorat la sediul său de campanie din arrondismentul 15 al capitalei. Discurs în cursul căruia a afirmat printre altele că a avut un "scurt şi cordial schimb de replici la telefon cu adversara sa"."Cunosc probleme ţări, diviziunile naţiunii noastre care i-au împins pe unii să voteze cu extremele. E responsabilitatea mea să combat toate formele de inegalităţi, asigurându-vă securitatea şi garantând unitatea naţională" a mai promis Emmanuel Macron.

A urmat tradiţionala secvenţă pe care am numi-o "traversarea Parisului" când preşedintele-ales, la bordul maşinii sale, însoţit de importante forţe de ordine şi parcă de şi mai mulţi jurnalişti, s-a deplasat la Luvru unde în jurul piramidei din sticlă se adunaseră între 20 şi 40 de mii de fani cu steguleţe tricolore şi scandând "Macron preşedinte!". Intrând pe scenă ca un erou pe muzica "Odei bucuriei" a lui Beethoven - care este imnul Europei - Macron i-a felicitat pe cei prezenţi pentru "îndrăzneala , fervoarea şi entuziasmul" lor. Noul ales a declarat de la bun început că victoria sa nu este "un permis să facă orice". El a mai promis că-şi va respecta toate angajamentele chiar dacă ştie că "nu-i va fi uşor în fiecare zi". Lansând un apel tuturor francezilor ca să-i ofere peste 6 săptămâni, la legislativele din iunie, "o majoritate puternică, de schimbare", Emmanuel Macron s-a adresat apoi şi celor care au votat cu Marine Le Pen. "Voi face totul pentru ca în 5 ani nimeni să nu mai aibă motive să voteze cu extremele". Odată terminat discursul de la Luvru, fanii tânărului ales s-au dispersat în linişte.

Frontul naţional, prima forţă de opoziţie

Explozia de bucurie de la piramida marelui muzeu a fost pe măsura decepţiei din tabăra extremistei de dreapta. Marine Le Pen, învinsă cu un scor sever la care nu se aştepta, a salutat totuşi rezultatul "istoric şi masiv" obţinut la această finală. Cu circa 11 milioane de voturi, ea dublează scorul obţinut până acum vreodată la o finală prezidenţială de un candidat extremist. "Suntem prima forţă de opoziţie" a declarat învinsa de aseară promiţând totodată că "va conduce bătălia legislativelor".

Inutil de precizat că toate aranjamentele pregătite la un restaurant din Bois de Vincennes pentru o eventuală victorie lepenistă au fost repede strânse, împachetate la loc. Una peste alta, la cârciuma din marginea Parisului au venit aseară mai mulţi jurnalişti decât simpatizanţi extremişti. E adevărat că debandada electorală a "campioanei" lor era anunţată déjà de pe la orele 18 pe siturile de informaţii străine.