Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: “triumf” în context extrem de problematic

2017-05-07t212513z_1562955004_rc179cbd8000_rtrmadp_3_france-election.jpg

Emmanuel Macron în fata piramidei de la Luvru, duminca 7 mai 2017
Emmanuel Macron în fata piramidei de la Luvru, duminca 7 mai 2017
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Emmanuel Macron, 39 de ani, este noul preşedinte ales al Franţei, cu un scor pe care cotidianul Le Monde îl consideră un “triumf”: 66 la sută din electoratul care s-a deplasat la urne a votat pentru el. Tot Le Monde arată însă că noul preşedinte se va confrunta cu imense probleme. Pentru adversara sa, Marine le Pen, au votat totuşi 11 milioane de francezi, un record absolut al Frontului Naţional, în timp ce 10 milioane de cetăţeni nu s-au deplasat la urne. Un francez din trei practic s-a abţinut sau a votat în alb. Iată, în cifre, o ecuaţie pe care viitorul şef al statului, care se va instala duminica viitoare la Palatul Elysée, va trebui să înceapă să o rezolve. Împreună cu Matei Vişniec vă prezentăm însă, înainte de toate, filmul (sonor) al evenimentelor de duminică seară, pentru că totuşi Franţa a trăit un moment istoric.

 

 

Suspansul, duminică seară, a fost legat în primul rînd de scorul cu care urma să iasă cîştigător Emmanuel Macron

Pentru că legitimitatea sa este de fapt, cel puţin în acest moment direct proporţională cu numărul de voturi. Sondajele l-au plasat la un moment dat destul de jos, la numai 60 sau 62 la sută din voturi. Ori, cu 66,6 la sută el îşi poate începe mandatul "cu dreptul", ca să zic aşa. De altfel Emmanuel Macron a şi făcut-o prin discursurile sale echilibrate, fără nici o urmă de triumfalism. Imediat după anunţarea rezultatelor el a declarat, pe un ton grav şi solemn, următoarele:

“Doresc să fiu un preşedinte al patrioţilor în faţa ameninţării naţionaliste, un preşedinte care protejează, care transformă şi construieşte. Un preşedinte care să le permită celor care vor să creeze, să inoveze, să intreprindă, să lucreze, să o facă mai uşor şi mai viguros. Un preşedinte care să-i ajute pe cei care au mai puţin sau sunt mai fragili." 

Sunt, iată, cuvintele unui şef de stat care ţine de la bun început să transmită un mesaj clar, de luciditate, este mesajul unui om conştient de şantierul faraonic care i se deschide în faţă dar care ştie că poate miza însă şi pe milioane de susţinători. Iar cîteva mii dintre aceştia n-au ezitat să-şi arate entuziasmul pe esplanada Muzeului Luvru, acolo unde Emmanuel Macron, şi-a rostit al doilea discurs al serii, într-un decor plin de simboluri.

Un spectacol destinat să amintească întregii lumi ce înseamnă grandoarea Franţei

Apariţia lui Emmanuel Macron pe esplanada palatului Luvru, lîngă celebra piramidă de sticlă construită la iniţiativa preşedintelui François Mitterrand, a fost regizată ca un spectacol destinat, într-un, fel, să amintească întregii lumi ce înseamnă grandoarea Franţei. Emmanuel Macron şi-a rostit al doilea discurs într-un loc încărcat de istorie, amintind de regii Franţei, de Napoleon dar şi de moştenirea republicană. Iar cuvintele sale au răsunat din nou în stil solemn, probabil din dorinţa de a sugera deja cum înţelege noul şef al statului să-şi exercite mandatul.

"Îi voi uni pe francezi în jurul meu şi îi voi reconcilia între ei pentru că doresc unitatea poporului nostru şi a ţării noastre. Si pentru a încheia, prietenii mei, vă spun că vă voi servi, vă voi servi cu umilinţă, cu forţă, în numele devizei noastre Libertate, Egalitate, Fraternitate."

Merită analizată puţin mesajul lui Emmanuel Macron. El vrea să sublinieze de fapt că în concepţia sa republicană misiunea omului politic este aceea de a-şi servi concetăţenii… In Franţa deseori se spune că omul politic, demnitarul ajuns într-o funcţie sau cel care deţine un mandat este de fapt "un servitor al statului". Sigur, mai sunt şi unii oameni politici care se "servesc" prea mult (în mod legal sau ilegal) din patrimoniul şi din finanţele statului… Fraza lui Emmanuel Macron are ceva frumos şi emblematic însă, e ca şi cum ar spune: sunt aici ca să-i servesc pe francezi.

Reacţii la victoria lui Macron

Reacţiile la victoria sa sunt numeroase şi nuanţate, în Franţa şi în întreaga lume. Aş vrea să trec în revistă doar trei dintre ele.

In primul rînd, rivala sa, Marine Le Pen, a găsit de cuviinţă să-i ureze succes, ceea ce nu poate fi decît salutar pentru restabilirea spiritului de curtoazie în viaţa politică, mai les după violenţa cu care l-a atacat în contextul dezbaterii televizate de pe 3 mai. Iată ce a spus Marine le Pen.

“Întrucît lucrul cel mai preţios pentru mine este binele Franţei, care este confruntată cu imense probleme, îi doresc lui Emmanuel Macron să reuşească” a spus deci Marine le Pen. Lidera Frontului Naţional a ţinut să le mulţumească şi celor 11 milioane de francezi care au votat pentru ea, precum şi militanţilor care au acompaniat-o pe tot parcursul campaniei.

O altă reacţie, extrem de călduroasă, merită punctată, cea a lui François Bayrou, liderul formaţiunii de centru MoDem, cu care s-a aliat de fapt în februarie anul acesta Emmanuel Macron:

"Consider acest rezultat magnific şi incredibil de semnificatif. El spune un lucru formidabil despre ţara noastră, este un mesaj adresat lumii pentru că toată lumea vedea Franţa ca o ţară pesimistă, disperată, care, într-un fel, a renunţase la spiritul care era al ei. Dar, alegîndu-l pe cel mai tînăr preşedinte al celei de-a cincea republici, pe cel mai tînăr preşedinte de cînd există Republica, şi pe cel mai tînăr şef de stat din toate marile ţări din lume, Franţa trimite în lume un incredibil mesaj de speranţă."

Numeroşi editorialişti arată deja că alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte în Franţa are toate şansele să oprească într-un fel o anumită "serie neagră" în lumea occidentală care a început cu Brexit-ul şi a continuat cu instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. S-ar putea însă ca instalarea tînărului Emmanuel Macron la Palatul Elysée să aibă o rezonanţă pozitivă, mobilizatoare şi în alte zone ale lumii, de exemplu în Africa. Iată ce mărturisea pentru RFI un militant pe Esplanada muzeului Luvru, după discursul lui Macron, într-un context de sărbătoare populară…

Nu e puţin lucru, alegerea lui Macron, un tînăr preşedinte de 39 de ani, această alegere va furniza sînge proaspăt politicii… şi ne vom pune în mişcare… Africa ar face bine să vadă că Franţa este în marş, Africa de asemenea trebuie să se pună în mişcare, în marş, să se lanseze… Cam acestea sunt cuvintele acestui militant sau simpatizant care vorbeşte cu un uşor accent african…

Să rezumăm spunînd că mai toate capitalele europene respiră uşurate odată cu alegerea lui Emmanuel Macron la Palatul Elysée pentru că el încarnează continuitatea. In acelaşi timp, condiţiile în care a fost ales, marele număr de voturi contestatare, sau de voturi în alb, precum şi marele număr de abţineri, pun în evidenţă existenţa unor enorme nemulţumiri. Si dacă în Europa clasa politică nu le va înţelege şi nu le va asculta şi nu va corecta actuala direcţie ultra-liberală a Uniunii Europene, există riscul ca peste cinci ani extremismul să se apropie şi mai mult de puterea executivă în Franţa, ba chiar să ajungă, prin vot democratic, la Elysée…