Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Victoriei la Paris: doi preşedinţi reuniţi în mod simbolic

8_mai_1945_macron_hollande_commemoration_0.jpg

Emmanuel Macron si François Hollande cu ocazia comemorarilor de la Paris legate de Ziua Victoriei
Emmanuel Macron si François Hollande cu ocazia comemorarilor de la Paris legate de Ziua Victoriei
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In cursul zilei de 8 mai Emmanuel Macron a participat, împreună cu preşedintele François Hollande, la ceremoniile de pe Champs-Elysées legate de ziua Victoriei asupra nazismului. Emmanuel Macron, noul preşedinte ales al Franţei, şi François Hollande, care îşi încheie mandatul duminica viitoare, au depus împreună o coroană de flori la mormîntul Soldatului necunoscut de sub Arcul de triumf. Apoi, fiecare dintre ei a avut alt program.

Fiecare deci cu agenda sa şi cu urgenţele sale. François Hollande a plecat la Berlin pentru o ultimă întîlnire, în calitate de preşedinte al Franţei, cu cancelarul german doamna Angela Merkel. Un gest simbolic pentru ceea ce reprezintă parteneriatul franco-german în contextul construcţiei europene. Să ne amintim că pe 15 mai 2012, cînd a fost ales preşedinte, François Hollande a vrut să-şi marcheze mandatul tot printr-o deplasare la Berlin.

In acea zi însă avionul prezidenţial francez a fost lovit de un fulger şi a trebuit să se întoarcă din drum, iar François Hollande a luat un altul. Unii au văzut atunci în acel incident un "semn rău". Relaţiile lui François Hollande cu Angela Merkel au fost însă mai degrabă bune în toţi aceşti ultimi cinci ani. Printre altele, ei şi-au coordonat forţele în contextul crizei din Ucraina, şi au ştiut să-şi depăşească divergenţe în alte privinţe, legate de economie.

Pentru Emmanuel Macron, rămas la Paris cum spuneam, urgenţa este acum formarea unui guvern credibil cu care să se poată lansa atît în campania legislativelor cît şi în primele reforme. Din anturajul său se arată că nu este exclusă numirea unui prim-ministru de dreapta. Duminică seară, adresîndu-se francezilor, Emmanuel Macron le-a cerut să-i acorde încrederea şi la legislative pentru a dispune de o majoritate veritabilă, puternică, de natură să poată schimba Franţa.

Potrivit unui prim sondaj, mişcarea “En Marche” al lui Emmanuel Macron ar urma să se impună la legislative cu 26 la sută din voturi, pe următoarele locuri situîndu-se dreapta republicană şi stînga radicală a lui Jean-Luc Mélenchon. Marile manevre au şi început deci în vederea acestui al doilea scrutin din iunie.

Francezii rămîn în continuare în plină efervescenţă politică, chiar dacă multora li s-a părut epuizantă şi nesupus de lungă campania pentru prezidenţiale.