Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de sud: un nou preşedinte după un vast scandal de corupţie

2017-05-09t120940z_867396864_rc125d9adbf0_rtrmadp_3_southkorea-election.jpg

Noul preşedinte sud-coreean, Moon Jae-In
Noul preşedinte sud-coreean, Moon Jae-In
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Coreea de Sud are loc miercuri 1O mai investitura noului preşedinte al ţării, Moon Jae-In, fost avocat specializat în apărarea drepturilor omului. El a fost desemnat şef al statului cu peste 41 la sută din voturi, în contextul unor prezidenţiale aniticipate după ce predecesorul său, doamna Park Geun-Hye, a fost destituită în urma unui enorm scandal de corupţie.

Un nou preşedinte care promite mai multă transparenţă în viaţa politică şi eventuale negocieri cu Coreea de Nord, o fostă preşedintă aflată după gratii, mai multe mari firme familiale în colimatorul presei şi al furiei publice din cauza unor practici detestabile… Iată peisajul politic al Coreii de Sud la care fără îndoială că meditează în prezent sud-coreenii.

Acest scrutin anticipat a avut loc şi în contextul unor serioase tensiuni cu Coreea de Nord, care reprezintă o ameninţare nucleară pentru toată regiunea. Iar la aceasta se mai adaugă şi atitudinea uneori contradictorie a preşedintelui american Donald Trump care ba spune că îl va împiedica cu forţa pe dictatorul de la Fenian să-şi dezvolte programul nuclear, ba se declară onorat să-l întîlnească eventual în viitor pe Kim-Jong Un.

Campania a fost axată în mare măsură pe economie, şi a propulsat în fruntea statului, după zece ani de dominaţie conservatoare, un lider de centru stînga. Nu este exclus ca preşedintele Moon Jae-In  să-şi modifice atitudinea faţă de Washington şi să promoveze ideea calmării tensiunilor cu Coreea de Nord, de unde sunt originari părinţii săi. El speră de altfel să-şi poată duce într-o bună zi mama, care are 90 de ani, să-şi revadă satul natal din Coreea de nord - o întreagă simbolistică pacifistă se profilează în spatele acestei declaraţii.

Sud-coreenii mai speră că după aceste alegeri relaţiile obscure întreţinute de  patronat cu sfera politică vor înceta, mai ales că noul preşedinte promite reforme în acest sens. Marile grupuri conduse de dinastii familiale, în ciuda scandalurilor, continuă însă să domine viaţa economică a Coreii de sud.