Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Sud: Noul preşedinte Moon Jae-in şi-a preluat mandatul

presedintele_moon_jae-in_in_cadrul_primei_conferinte_de_presa_seoul_10_mai_2017.jpg

Presedintele Moon Jae-in la prima conferinta de presa dupa învestire, Seoul, 10 mai 2017
Presedintele Moon Jae-in la prima conferinta de presa dupa învestire, Seoul, 10 mai 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jung Yeon-Je/Pool

Cu ocazia învestiturii, liderul Partidului Democrat a susţinut un discurs în care s-a declarat gata să se deplaseze la Phenian, capitala nord-coreană, pentru a reduce tensiunea nucleară. O mână importantă adresată liderului Kim Jong-un.

 

Nu a aşteptat deloc. Numai ce a fost ales marţi iar Moon Jae-in susţine că este pregătit să îl întâlnească pe responsabilul nord – coreean, Kim Jong-un dacă circumstanţele îi vor permite. El spune că doreşte să plece şi spre Washington, Beijing şi Tokyo dacă este necesar. Odată învestit, Moon doreşte să deschidă o nouă eră diplomatică în regiune.

Pe durata campaniei electorale, el a repetat că doreşte să relanseze dialogul cu regimul din nord. El s-a declarat dispus să demareze negocierile pentru a găsi acea soluţie paşnică în ceea ce priveşte programului nuclear si de rachete al Phenianului. Vrea să rupă astfel de linia defensivă adoptată până acum de predecesorii săi conservatori.

Noul şef de stat are 64 de ani, este mai degrabă de stânga, este avocat specializat în apărarea drepturilor omului. El a reuşit să aibă o primă discuţie telefonică cu omologul american, Donald Trump. Cei doi au convenit să coopereze pentru a rezolva problemele legate de securitatea din peninsula coreeană iar aici sunt luate în calcul şi ambiţiile nucleare nord-coreene.

Voi fi preşedintele tuturor sud-coreenilor, a precizat Moon, promiţând astfel că va servi şi celor care nu îl susţin. El a fost ales cu 41,1% dintre sufragii.