Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Partidul preşedintelui-ales al Franţei îşi prezintă candidaţii la legislative

rem_candidats.jpg

Richard Ferrand, secretarul general al miscàrii "La République en marche" a lui Emmanuel Macron, prezintà lista de candidati pentru legislative pe 11 mai 2017
Richard Ferrand, secretarul general al miscàrii "La République en marche" a lui Emmanuel Macron, prezintà lista de candidati pentru legislative pe 11 mai 2017
Image source: 
Eric FEFERBERG / POOL / AFP

«La Républiqe en marche», mişcarea politică a preşedintelui-ales Emmanuel Macron, şi-a prezentat o mare parte dintre cei care vor candida sub culorile ei la viitoarele legislative din iunie. Dintr-un total de 577 de mandate, partidul prezidenţial nu a dat decât o listă de 428 de nume. Restul mai fac obiectul unor dezbateri interne şi vor fi anunţaţe ulterior. Ce profil au primii candidaţi propuşi de Macron?

Peste jumătate din cei 428 de candidaţi prezentaţi acum, mai exact 52%, « provin din societatea civilă, adică nu au exersat niciodată vreun mandat politic şi nu au fost vreodată aleşi », spune secretarul general al mişcării « La République en marche », pe scurt REM. De asemenea, aşa cum era previzibil, jumătate din candidaţi sunt candidate, adică femei. Paritatea este deci pentru moment respectată, 214 la 214. Restul de candidaţi care vor reprezenta partidul REM la legislativele din iunie provin din « ansamblul spectrului politic ». 93% dintre candidaţii învestiţi au astăzi o activitate profesională iar vârsta medie a candidaţilor este de 46 de ani.

De notat că numele lui Manuel Valls, fost premier socialist care-şi afişase recent dorinţa de a figura pe listele mişcării lui Macron, nu a fost reţinut de REM. Partidul prezidenţial spune însă că « nu va prezenta un candidat contra lui Valls în circumscripţia electorală a acestuia. În momentul în care vrem să adunăm lumea, considerăm că nu este frumos să-i trânteşti uşa în nas unui fost premier » precizează responsabilii REM.

Cum au fost selecţionaţi candidaţii?

Selecţia a fost făcută « la sânge ». Nu mai puţin de 19.000 de dosare au fost depuse pentru un total de doar 577 de locuri. 33 de candidaţi pe loc! « A fost o muncă de titan, peste 250 de ore în trei luni. 1.700 de interviuri telefonice sau fizice », precizează Richard Ferrand, secretarul general al partidului. 1.600 de candidaturi au fost depuse doar în ultimele 48 de ore, adică după alegerea lui Emmanuel Macron la şefia statului.

« Vom trata toate aceste cereri cu mult respect şi consideraţiune. Idea este nu de a-i umili sau brutaliza pe aceşti candidaţi. Dimpotrivă, acest lucru ne obligă să le analizăm candidaturile şi să fim prudenţi în anumite circumscripţii », declară Jean-Paul Delevoye, preşedintele comisiei de învestitură. Cei zece membri ai acestei echipe au ca primă sarcină să impună respectarea principiilor emise de Emmanuel Macron: reînoire a clasei politice, paritate, probitate, pluralitate şi acord cu proiectul prezidenţial. Toate aceste principii apar într-un « contract cu Naţiunea » pe care candidaţii învestiţi au obligaţia de a-l semna.

Trebuie precizat că un număr de circumscipţii a fost rezervat mişcării Modem a centristului François Bayrou, singurul care a beneficiat de un acord de alianţă cu « En Marche ! » a lui Macron. Oficial, niciun candidat conservator, membru al partidului « Republicanii », nu s-a raliat lui Macron.

Ca o paranteză, matematicianul francez Cédric Villani, 44 de ani, laureat al celebrei medalii Fields – Nobelul pentru matematică - a fost învestit candidat al partidului « La République en marche » într-o circumscripţie din periferia Parisului.

În fine, să mai spunem că data limită de depunere a candidaturilor la prefectură pentru legislativele din iunie este 19 mai, mai e deci răgaz doar o săptămână. Obiectivul afişat al mişcării prezidenţiale este de a obţine o majoritate absolută în viitorul parlament francez.

 
Partidul preşedintelui-ales al Franţei îşi prezintă candidaţii la legislative