Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Portugalia: Fatima îl primeşte pe Papa Francisc sub o strictă supraveghere

Papa Francisc

Mii de jandarmi în alertă, controale la frontiere, măsuri anti-drone: un dispozitiv de securitate de o amploare inedită, sanctuarul portughez de la Fatima a fost pregătit pentru a-l primi pe Papa Francisc. Vasta esplanadă care duce către sanctuar este păzită de jandarmi care patruleză printre pelerinii veniţi să îl vadă pe Papa Francisc.

Operaţiunea ‘Fatima 2017’ a fost lansată special pentru această vizită şi se va afla în vigoare până duminică la miezul nopţii. Au fost mobilizaţi 6.000 de membri ai forţelor de ordine şi securitate, au indicat responsabili guvernamentali care au subliniat că nivelul de alertă de securitate rămâne ‘moderat’. Ține cont de atentatele teroriste care au lovit Europa dar Portugalia îşi aduce aminte şi de tentativa de atentat pregătită la Fatima contra Papei Ioan Paul al II-lea, în mai 1982.

Papa Francisc ajunge aici vineri după-amiază pentru o vizită de 24 de ore pentru a celebra centenarul apariţiei Preasfintei Maria. Totodată, Papa va canoniza doi frați, păstori, care împreună cu verișoara lor au asistat la miracolul înfățișării Fecioarei Maria la Fatima. Un milion de pelerini sunt aşteptaţi. O liturghie va fi oficiată sâmbătă dimineaţă.

Controlul la frontiere a fost restabilit pe durata vizitei Papei în Portugalia. Vineri şi sâmbătă circulaţia autoturismelor este interzisă în jurul sanctuarului. Spaţiul aerian va fi închis iar un dispozitiv va bruia semnalele electronice pentru a împiedica zborul dronelor.