Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele François Hollande - un mandat marcat de atentate

francois_hollande_si_anne_hidalgo_ajung_la_bataclan_un_an_dupa_atentatul_din_13_noiembrie_2015.jpg

François Hollande si Anne Hidalgo ajung la Bataclan, un an dupa atentatul din 13 noiembrie 2015
François Hollande si Anne Hidalgo ajung la Bataclan, un an dupa atentatul din 13 noiembrie 2015
Sursa imaginii: 
Christophe Petit Tesson /AFP

În proiectul său prezidenţial din 2012, acest cuvânt nu apărea decât o singură dată. « Voi fi foarte vigilent în acţiunea contra terorismului »,  scria candidatul François Hollande. Era angajamentul său numărul 60. Ultimul de pe listă.

La doi ani după ce şi-a preluat mandatul, terorismul a lovit pe sol francez : publicaţia satírică Charlie Hebdo a fost începutul unui lung şir de atentate. 12 oameni au fost ucişi în redacţia acestei publicaţii, 8 dintre ei fiind jurnalişti şi angajaţi.

Preşedintele François Hollande declara imediat că Franţa se află în stare de şoc în urma acestui atac asupra unui jurnal care a fost de mai multe ori ameninţat. Franţa este ameninţată căci este o ţară a libertăţii. A urmat la scurt timp atacul de la Hyper Cacher, acea băcănie evreiască  unde au fost ucişi patru evrei.

Un ianuarie 2015 trist în care preşedintele cere francezilor să iasă în stradă pentru a-şi arăta unitatea în faţa unor astfel de acte de terorism. « Franţa este liberă şi nu va ceda niciunei presiuni, Franţa nu are nicio frică, pentru că ea poartă un ideal care va fi apărat acolo unde pacea este ameninţată », spunea François Hollande. 44 de şefi de stat şi de guvern au venit la Paris pentru a participa la un marş împotriva terorismului, pentru libertate, democraţie şi pluralism. Un million şi jumătate de oameni s-au alăturat acestor oficialităţi şi au mărşăluit pe străzile capitalei Franţei.

A urmat momentul atentatelor de la Stade de France şi Bataclan din Paris. Pe 13 noiembrie 2015, preşedintele se adresează francezilor într-un discurs în care apare vizibil afectat de cele întâmplate iar decizia este de a decreta stare de urgenţă, « Franţa este victima unui act de război săvârşit de armata jihadistă Daesh ».

Atentatele nu s-au oprit însă. Jihadiştii au atacat pe Promenade des Anglais în Nisa iar cel mai recent pe Champs-Elysées.În mandatul Hollande au fost aprobate patru legi suplimentare şi un plan de « deradicalizare » căci Franţa era în război iar din acest motiv starea de urgenţă a fost prelungită de patru ori. În total, terorismul a făcut 239 de morţi în Franţa în timpul mandatului lui François Hollande.