Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Preşedintele François Hollande lasă în urmă un acord istoric asupra climatului

presedintele_francois_hollande_la_cop_21_paris_2015.jpg

Presedintele François Hollande la COP21 Paris, 2015
Presedintele François Hollande la COP21 Paris, 2015
Sursa imaginii: 
Reuters

Preşedintele François Hollande a cerut unitate din partea francezilor pentru a face front comun, alături de toate ţările planetei, pentru a combate încălzirea globală şi pentru a diminua emisiile de gaze cu efect de seră.

Preşedintele François Hollande a dorit să lase o urmă printr-un acord istoric asupra climatului: pe 12 decembrie 2015, 195 de ţări adoptă Acordul de la Paris, primul acord universal ce vizează limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă toate aceste ţări vor reuşi să reducă emisiile nocive ori nu, se va vedea peste şase ani, spunea François Hollande către toţi responsabilii mondiali prezenţi la Paris.

Acordul reprezintă un plan de acţiune pentru limitarea creşterii temperaturii medii la nivel mondial. S-a convenit ca UE și alte țări dezvoltate să ofere finanțare pentru combaterea schimbărilor climatice, să sprijine țările în curs de dezvoltare să reducă emisiile, dar și să își consolideze capacitatea de rezistență la efectele schimbărilor climatice

Organizaţiile ce militează pentru protecţia mediului au criticat textul acestui acord – că nu este unul care să impună restricţii clare, că doreşte plafonarea nivelului de emisii dar fără să menţioneze măsurile politice ori economice care vor fi luate pentru ca un succes să poată fi înregistrat.

Ori, potrivit ong-urilor, este nevoie de o schimbare radicală a modelului economic pentru a limita creşterea temperaturii. Iar până să fie făcute schimbări, economia mondială continuă să fie complet dependentă de combustibilii fosili, responsabili de emisiile de gaze cu efect de seră.

Acordul este minat de administraţia americană. Deşi semnat la Paris de preşedintele de atunci, Barack Obama, acum, este de aşteptat ca Donald Trump să anunţe la următorul G7, care va avea loc la finele acestei luni, măsurile pe care le va lua pentru buna funcţionare a acestui acord. Ori, o eventuală ieşire din acord …în condiţiile în care Statele Unite sunt al doilea cel mai mare poluator al planetei.