Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macron dezvăluie o parte din cabinetul său înaintea unei săptămâni cruciale

emmanuel_macron_si_francois_hollande.jpg

Emmanuel Macron si François Hollande la Palatul Elysée, Paris, 14 mai 2017
Emmanuel Macron si François Hollande la Palatul Elysée, Paris, 14 mai 2017
Image source: 
RFI / Pierre René-Worms

Fostul ambasador al Franţei la Bucureşti – Philippe Etienne a fost numit consilier diplomatic al noului preşedinte Emmanuel Macron. Duminică, în momentul istoric al schimbării preşedinţilor Franţei, o parte din echipa noului preşedinte Emmanuel Macron a fost anunţată. Cel mai aşteptat nume – acela al premierului, va fi anunţat luni.

Philippe Etienne – acest ambasador în vârstă de 61 de ani se află în post la Berlin. El a fost numit consilier diplomatic al noului preşedinte Emmanuel Macron.

Lunga sa carieră diplomatică l-a dus în numeroase ţări, printre care România dar şi Serbia, Rusia şi Germania. La Bucureşti şi-a început mandatul de ambasador în 2002, într-o perioadă deloc uşoară – în momentul în care se derulau negocierile de aderare a României la UE. Și-a încheiat mandatul în 2005 timp în care a ajutat România la toate capitolele importante de aderare. A ajutat România să accelereze reformele interne pentru a respecta calendarul de aderare dar a dorit şi să se asigure că România va fi capabilă să utilizeze resursele, financiare sau de altă natură, care decurg din aceasta aderare.

Și pentru a se asigura că va fi înţeles de autorităţile române, a învăţat limba română aşa încât a reuşit să se exprime, în majoritatea cazurilor, în limba română, în discuţiile cu responsabilii români dar şi cu oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile făcute în România. Sau, aşa cum a declarat, l-a ajutat să înţeleagă piesele lui Caragiale.

Philippe Etienne a fost ministru de Externe în cabinetul lui Alain Juppé, între 1995 şi 1997 dar şi în cel al lui Nicolas Sarkozy, între 2007 şi 2009. Iar între 2009 şi 2014, a fost reprezentant permanent al Franţei la Uniunea Europeană.

Noul preşedinte l-a numit totodată pe fostul său director de cabinet în ministerul  Economiei – Alexis Kohler,  secretar general la Palatul Élysée. În vârstă de  44 ans, Alexis Kohler este un apropiat de-al lui Emmanuel Macron. De altfel, el a fost consilier special al lui Emmanuel Macron pe chestiuni de economie în perioada campaniei electorale. Special căci în toamna lui 2016 numai ce fusese numit director financiar la o societate italiană de transport maritim.

Patrice Strzoda va ocupa postul de director de cabinet al noului preşedinte iar Ismaël Emelien – în vârstă de 30 de ani, a fost numit consilier special al preşedintelui. Acest tânăr şi-a început cariera politică încă din 2006, îl întâlneşte pe Emmanuel Macron în 2009, pe vremea când noul preşedinte era bancher iar în 2014 Ismaël Emelien devine consilier de comunicare şi afaceri strategice la ministerul de Economie.

Luni urmează să fie anunţat numele noului premier, iar marţi guvernul.