Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Emmanuel Macron merge în Germania pentru a o întâlni pe cancelara Angela Merkel

presedintele_emmanuel_macron_a_ales_un_vehicul_militar_pentru_a_traversa_champs_elysees.jpg

Presedintele Emmanuel Macron a ales un vehicul militar pentru a traversa Champs Elysées, Paris, 14 mai 2017
Presedintele Emmanuel Macron a ales un vehicul militar pentru a traversa Champs Elysées, Paris, 14 mai 2017
Sursa imaginii: 
CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Proaspăt învestit în funcţia de preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron nu pierde niciun moment. Luni seară, centristul care pledează pentru o Europă învingătoare, se va deplasa la Berlin, prima sa deplasare externă, pentru a se întâlni cu Angela Merkel. 

Pentru început, noul preşedinte Emmanuel Macron a arătat că ia foarte în serios rolul său de şef al armelor. S-a urcat la bordul unui vehicul militar pentru a traversa, în ziua învestiturii, celebrul bulevard parizian Champs-Elysées. Acest tip de vehicul este utilizat în mod tradiţional în timpul paradei militare care are loc pe 14 iulie, ziua națională a Franței.  

De altfel, tot în această zi a ales să viziteze şi soldaţii răniţi în timp ce apărau Franţa şi libertatea în lume și care se află la un spital din regiunea pariziană. A fost o vizită fără presă, discretă, ca o mărturie a unei noi epoci care începe, una sensibilă la simboluri şi la gesturi puternice. Emmanuel Macron promisese încă din campania electorală că prima vizită va fi rezervată trupelor franceze.

O altă deplasare este prevăzută în această săptămână, pentru a întâlni militarii aflaţi în misiune în Mali ori Irak.  

O vizită ce va avea loc după întâlnirea programată la Berlin unde o va întalni pe cancelara Germaniei, Angela Merkel. Chiar luni seară se va deplasa la Berlin. Emmanuel Macron, oficial devenit duminică cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei, susţine că “avem nevoie de o Europă mai eficace, mai democratică, căci ea este instrumentul puterii şi al suveranităţii noastre”… a subliniat el în primul discurs susţinut la Palatul Elysée.

Și a adăugat: « nu ne vom bate doar pentru această generaţie ci şi pentru cele viitoare ».

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker scrie pe Twitter că « o nouă pagină se deschide pentru Franţa, un nou elan pentru Europa ».

Hans Stark, expert în cadrul Institutului Francez pentru Relaţii Internaţionale reaminteşte la RFI că « Emmanuel Macron a pledat în timpul campaniei pentru un ministru al zonei euro, pentru un parlament al zonei euro şi totodată pentru un plan de investiţii. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble a dat semnele că un Parlament al zonei euro îi este favorabil. Este posibil ca Germania să ezite în ceea ce priveşte un buget al zonei euro căci se pune problema de a acorda acest buget cu cel al Uniunii Europene. În plus, spune specialistul, opinia Germaniei vis-a-vis de eurobonduri este una extrem de negativă », explică Hans Stark.

Alte momente cheie prevăzute deja pentru zilele care vin – summit-ul NATO de la Bruxelles, pe 25 mai iar apoi reuniunea G7, din Italia, între 26 şi 27 mai. În luna martie, Casa Albă anunţa că preşedintele Statelor Unite,  Donald Trump va fi prezent la summit-ul NATO din Bruxelles. Preşedintele Donald Trump va reafirma suportul american, se arăta în anunţul Casei Albe şi va discuta chestiuni privitoare la responsabilitatea ce revine NATO de a lupta împotriva terorismului.

Noul preşedinte Emmanuel Macron, care va trebui să obţină o majoritate la legislativele din iunie pentru a-şi pune în aplicare programul, a promis că va « mobiliza» francezii , din ce în ce mai sceptici vis-à-vis de mondializare şi de Europa. Acest tânăr centrist care a obţinut puterea cu un program « nici de dreapta, nici de stânga », fără nicio experienţă electorală şi fără un partid politic structurat, a promis să reformeze în profunzime viaţa politică într-o ţară divizată, cu un şomaj de 10%, aflată încă în stare de urgenţă ca urmare a deselor ameninţări teroriste.