Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Emmanuel Macron a adus un omagiu capitalei ţării, chiar la primăria Parisului

emmanuel_macron_felicitand-o_pe_doamna_primar_al_parisului_anne_hidalgo_14_mai_2017.jpg

Emmanuel Macron felicitând-o pe doamna primar al Parisului, Anne Hidalgo, 14 mai 2017
Emmanuel Macron felicitând-o pe doamna primar al Parisului, Anne Hidalgo, 14 mai 2017
Sursa imaginii: 
AFP/Charles Platiau

O duminică plină de evenimente pentru noul preşedinte al Franţei – Emmanuel Macron. După învestitura în funcţie, Emmanuel Macron s-a deplasat astăzi şi la primăria Capitalei Franţei. Parisul, « mândria fiecărui francez », s-a exprimat noul preşedinte. A fost momentul pentru a promite că  “va permite fiecărei comune, fiecărui departament, fiecărei regiuni să devină un teritoriu al reuşitelor şi de a deveni un adevărat teritoriu al Republicii”.

În discursul său, noul preşedinte Emmanuel Macron şi-a exprimat admiraţia pe care o poartă doamnei primar Anne Hidalgo şi echipei sale, pentru modul impecabil în care au răspuns în ultima perioadă la atacurile teroriste islamiste pe care le-a trăit capitala Franţei.

“Provocarea următorilor cinci ani va fi de a împiedica Franţa să se destrame, să se distrugă, pentru ca la final, aşa cum Parisul o face cu graţie, să demonstrăm că de deschiderea ţării noastre şi de mondializare poate profita fiecare dintre noi", a mai adăugat noul preşedinte Emmanuel Macron.

A promis că nu va uita “facturile, momentele de criză, dubiile”, angajându-se “să asculte toate fricile şi să le răspundă”. A repetat şi leitmotivul campaniei sale : "a elibera şi a proteja". Preşedintele a reiterat şi susţinerea candidaturii Parisului pentru găzduirea Jocurilor Olimpice 2024. Iar doamna primar Anne Hidalgo i-a mulţumit pentru acest lucru şi l-a asigurat că “a ajuta Parisul să câştige înseamnă ca Franţa să câştige”.

Emmanuel Macron a salutat totodată decizia primariei Parisului de a lupta împotriva încălzirii climatice şi a promis că se va implica în acest rol. În acest sens, doamna primar Anne Hildago, a menţionat în discursul adresat noului preşedinte că « diesel-ul omoară »  şi a  apreciat că  « ar trebui întoarsă pagina ».  Doamna primar a anunţat că doreşte să interzică utilizarea combustibilului diesel în capitală din 2020. În perioada în care a fost ministru al Economiei, Emmanuel Macron afirma că nu doreşte să « vâneze diesel-ul ».

Cei doi – Anne Hidalgo şi Emmanuel Macron au avut o serie de disensiuni în ceea ce priveşte munca în ziua de duminică, totuşi, odată ce a fost învestit preşedinte, cei doi s-au îmbrăţişat înaintea unei întrevederi tête-à-tête de 20 de minute la Primăria Parisului iar apoi a urmat şi o întâlnire cu aleşii capitalei care au votat pentru Macron în proporţie de 90% în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.