Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


JO 2024: Comisia de evaluare în inspecţie la Paris

paris_si_los_angeles_sunt_candidate_la_organizarea_jocurilor_olimpice_2024.jpg

Paris si Los Angeles sunt candidate la organizarea Jocurilor Olimpice 2024
Paris si Los Angeles sunt candidate la organizarea Jocurilor Olimpice 2024

Paris 2024 - O comisie a Comitetului Olimpic Internaţional se afllă la Paris pentru a privi în detaliu asupra a ceea ce Franţa poate oferi pentru a organiza Jocurile Olimpice peste 7 ani. După un studiu minuţios al dosarului de candidatură, experţii Comitetului au mers pe teren pentru a vedea ce înseamna în realitate proiectul olimpic parizian.Echipa, formata din 25 de experti a venit la Paris din Los Angeles, contracandidatul Parisului la organizarea Jocurilor Olimpice din 2024.

Membrii comisiei de evaluare şi jurnaliştii s-au întâlnit în această dimineaţă la doar câteva sute de metri de Tour Eiffel unde s-ar putea da startul triatlonului olimpic în 2024 şi de Champs de Mars care ar putea găzdui probele de beach volei. Comitetul Olimpic şi-a exprimat déjà dorinţa de a vedea scena tuturor competiţiilor în regiunea pariziană. La Marsilia ar putea fi stabilit însă cadrul probelor pentru ambarcaţiuni iar un stadion din afara Parisului va găzdui meciurile de fotbal.

De altfel aceasta este adevărata provocare a taberei franceze: « compactarea ». Vor exista 22 de probe sportive pe o distanţă de 10 km în jurul satului olimpic. Se doreşte totodată includerea principalelor puncte de atracţie turstică în spaţiul olimpic – la Turnul Eiffel ar trebui să găzduiască probele de volei pe nisip iar Grand Palais – probele de scrimă şi Taekwondo.  

Experţii au ajuns şi în jurul Stade de France, Seine-Saint-Denis unde este planificat să fie amplasat viitorul sat olimpic dar şi la Roland Garros.

Localizarea, calitatea transportului, susţinerea politică, garanţiile financiare – toate vor conta.  Los Angeles-ul dispune de o reţea de transport nu la fel de dezvoltată precum Parisul. Trei gări – una din Lyon, una din Paris şi o alta din Marsilia, o staţie de metrou din Paris, trenuri, autobuze şi metrouri poartă toate culorile Paris 2024. Transportul public francez intră astfel în febra olímpică.  De altfel, cele două puternice grupuri de transport public –RATP şi SNCF sunt parteneri oficiali ai candidaturii. Ea vine în momentul în care administraţia Île de France măreşte capacitatea de transport şi investeşte 25 de miliarde de euro până în 2030.  Alte 15 miliarde de euro merg pentru crearea a trei noi linii de metrou şi cinci noi linii de tramvai. Totodată este achiziţionată o flotă de transport nepoluant. Niciun autobuz diesel nu va fi autorizat în satul olimpic. Vor fi triplate legăturile dintre Aeroportul Roissy Charles de Gaule şi centrul Parisului, pentru ca legătura între cele două puncte să fie asigurată în cel mult 45 de minute.

O altă provocare în acest şantier olimpic o reprezintă şi Sena. Înotul este interzis în Sena încă din 1923. În ceea ce priveşte situaţia Senei, Parisul mai trebuie încă să treacă cu bine proba de obstacole până la deschiderea unor, să le denumim  « bazine » în care se va putea înota în timpul Jocurilor Olimpice.

Urbaniştii şi arhitecţii au fost invitaţi să vină cu idei de amenajare. În aprilie, o bună parte din cei 100 de candidaţi la concursul intitulat ‘Reinventarea Senei’ au rivalizat în idei acvatice – o bază plutitoare, o imensă trambulină în timp ce Atelierul Parizian pentru Urbanism studiază spaţiile care ar putea găzdui înotători. Ei vor trebui să se asigure că aceştia nu vor întâlni pe traseu nicio ambarcaţiune.

Calitatea apei – acesta este elementul ce va cântări pentru organizarea Paris 2024. O directivă europeană impune o calitate extrem de bună a apei pentru cel puţin patru ani consecutiv  pentru ca o autorizaţie de îmbăiere să poată fi emisă. În 2016, serviciile franceze indicau pentru Sena o proastă calitate din punct de vedere microbiologic. Controalele realizate în Paris şi în trei departamente din jur, între 2010 şi 2015, arătau că starea fluviului nu a răspuns criteriilor sanitare cerute în 92% dintre cazuri. Pe scurt : cine înoată în Sena riscă să facă o gastroenterită, infecţii ORL ori boli bacteriene. Astfel că Agenţia Regională pentru Sănătate Île de France refuză, de la începutul anilor 2000, să dea undă verde oricărui proiect de îmbăiere ori probă de nataţie căci fluviul conţine prea multe bacterii.

Prezentarea candidaturii franceze a fost impecabilă, foarte bine detaliată, declara la finalul ei preşedintele Comisiei de Evaluare, elveţianul  Patrick Baumann. Acesta spune că “până acum au existat multe discuţii între Comitetul Olimpic şi Primăria Parisului. Nu suntem aici pentru a judeca şi pentru a ajuta pentru ca această candidatură să fie şi mai bună”.

Ultimele neclarităţi vor fi discutate marţi dimineaţă la Palatul Élysée, noul preşedinte a invitat comisia pentru un mic dejun de lucru. Căci, la Paris, vizita are şi un iz politic, dat fiind faptul că se întâmplă în momentul în care Emmanuel Macron numai ce a preluat şefia Palatului Elysée. Acesta a afirmat déjà în discursul pronunţat în ziua învestiturii, la Primăria Capitalei, că o susţine pe doamna primar Anne Hidalgo pentru a organiza aceste Jocuri Olimpice. De altfel, echipa care se ocupă de organizarea Paris 2024, este încântată de noul şef de stat căci Emmanuel Macron s-a declarat mereu favorabil organizării Jocurilor Olimpice în capitala Franţei.  Un entuziasm care contrastează cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite – la Los Angeles, oraşul contra-candidat, organizatorii nu sunt prea încântaţi de alegerea lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite.

Totuşi, bătălia dintre cele două oraşe pare că se va duce până la capăt. Mai sunt patru luni pentru a convinge. S-au retras din cursă Hamburg, Roma şi Budapesta. Concluziile vizitei vor fi publicate pe 5 iulie iar pe 13 septembrie, la Lima, Comitetul va anunţa cui va atribui Jocurile Olimpice 2024.