Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris: Celebra roată situată între muzeul Luvru şi Arcul de Triumf va fi demontată

imensa_roata_amplasata_in_place_de_la_concorde_din_paris.jpg

Imensa roata amplasata in Place de la Concorde, Paris
Imensa roata amplasata in Place de la Concorde, Paris
Sursa imaginii: 
RFI/Pierre René-Worms

Imensa roată pariziană aflată în Place de la Concorde încă din 1993 va fi demontată. Criticile legate de aspectul ei nu au încetat niciodată, la fel ca cele legate de proprietarul ei. Acesta este vizat de mai multe anchete judiciare. Urbaniştii s-au plâns mereu că ea blochează perspectiva dintre Arcul de Triumf şi grădina celebrului muzeu Luvru.

Ochelari de soare, îmbrăcăminte uşoară, colorată, de vacanţă, numeroşii turişti făceau până săptămâna trecută cozi pentru a putea urca în această roată devenită, de-a lungul anilor, atracţie turistică. În van aşteptau căci accesul a fost limitat.

« Păcat, spune un profesor de franceză din Guatemala venit să viziteze Parisul împreună cu elevii săi. Puteam observa întregul Champs-Elysées din ea». O columbiană de 34 de ani, Andréa nu are aceeaşi părere : « poluează vizual » spune ea şi se declară încântată că întreaga maşinărie va fi dezmembrată.  

Conversaţia ilustrează perfect dezbaterea care are loc în jurul roţii înalte de 34 de metri. Situată între obeliscul din Place de la Concorde şi intrarea în Jardin des Tuileries ea va fi dezmembrată de proprietarul Marcel Campion, în vârstă de 78 de ani. Unii îşi doreau să o vadă la pământ mult mai repede.

400.000 de oameni se urcau în această roată în fiecare sezon turistic. Înmulţim cu 12 euro cât costa un bilet de acces şi ajungem la 4,8 milioane de euro încasaţi în 6 luni.

Vice-preşedintele Societăţii pentru protecţia peisajelor şi esteticii în Franţa susţine că imensa maşinărie « desfigurează perspectiva » dintre Arcul de Triumf şi Jardin de Tuileries. Un punct care i-a adus proprietarului, în vârstă de 78 de ani,  sfârşitul contractului încheiat cu Primăria Parisului. În noiembrie, pentru a protesta faţă de un proces verbal care stabilea că ocupă ilegal spaţiul, proprietarul a blocat cu camioane Place de la Concorde.

Acesta este vizat de anchete judiciare bănuit de spălare de bani şi fraudă fiscală, abuz de încredere şi muncă disimulată. În octombrie 2016, la domiciliul său au fost găsiţi, cu ocazia unei percheziţii, 300.000 de euro, bani lichizi.