Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Edouard Philippe: prim ministru şi scriitor de romane poliţiste

livre1.jpg

Dans l'ombre, al doilea roman co-semnat de Edouard Philippe, noul premier al Frantei
Dans l'ombre, al doilea roman co-semnat de Edouard Philippe, noul premier al Frantei

Edouard Philippe, noul premier conservator al Franţei, este în timpul liber şi mai ales în perioade electorale, un autor de romane poliţiste. A scris două până acum, un al treilea fiind pe rotativele imprimeriei.

« L’heure de vérité » - « Ora adevărului » - şi « Dans l’ombre » - « In umbră » - sunt cele două romane scrise la patru mâini de Edouard Philippe şi Gilles Boyer şi publicate în 2007, respectiv 2011.

Din cel de-al doilea roman, noul premier, pe atunci doar simplu ales local al partidului conservator, aflăm dedesubturile unei campanii prezidenţiale : cum se falsifică rezultatele primarelor, cum se negociază apoi portofoliile ministeriale, care sunt alianţele şi care sunt trădările unora şi altora.

In 2007, anul primei realizări editoriale dar şi anul victoriei lui Nicolas Sarkozy la prezidenţiale, « Edouard Philippe schiţase déjà trista realitate a culiselor puterii » cum notează ziaristul de la Le Monde care a citit « L’heure de vérité ». Frenezia mediatică provocată de anticipatele convocate în urma decesului preşedintelui socialist, este, pare-se, foarte bine redată în paginile romanului de politicianul-scriitor.

Om politic şi iubitor de literatură

Un personaj care încă din 2012, anul precedentelor prezidenţiale, afirma publicului prezent la un colocviu : « Scriu cărţi, o asum şi asta este plăcerea mea ». Edouard Philippe este dealtfel la originea festivalului literar « Goût des autres » - « Gustul celorlaţi » pe care l-a creat acum 6 ani în oraşul-port Le Havre pe care-l administra până luni seara. Un festival la care au venit mari nume ale literaturii precum Russel Banks, Bertrand Tavernier sau Zoé Valdés.

Apropo de talentele literare ale noului premier, editoarea sa de la Lattès, Anne-Sophie Stefanini spune astfel în paginile lui Figaro : « Dans l’ombre este unul dintre cele mai bune romane de campanie pe care le-am citit vreodată ». Omul politic este deci dublat de un scriitor adevărat, iubitor de literatură şi promotor al scrisului. Cea mai recentă demonstraţie o constituie a treia sa carte, un eseu consacrat ... cărţilor şi scriitorilor care l-au influenţat. Edouard Philippe evocă lecturile sale din copilărie şi adolescenţă, marcate de prezenţa unui bunic docher şi un tată director de şcoală. Printre autorii admiraţi, citaţi de Philippe, se numără Céline, John Le Carré, Roger Jon Ellory dar şi ultimele dezvăluiri ale campaniei lui François Hollande povestite de Laurent Binet. « Literatura este pentru el la acelaşi nivel cu politica. El explică rolul pe care l-au jucat cărţile în formarea sa politică » spune Stefanini.

Noua operă scrisă a lui Edouard Philippe e prevăzută să iasă în librării la toamnă. Având însă în vedere actualitatea, editura s-ar putea grăbi ca să scoată cartea mai repede pe piaţă.

 
Edouard Philippe: prim ministru şi scriitor de romane poliţiste