Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul de film de la Cannes: începe ediţia a 70-a

Miercuri începe a 70-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes. Cel mai mare eveniment cinematografic din lume se termină pe 28 mai cu decernarea celebrei Palme d’or. Staruri ale celei de-a 7-a arte vor urca până atunci covorul roşu al palatului festivalurilor de pe Croazetă : Nicole Kidman, Michael Haneke şi David Lynch sunt doar câteva din numele care vor răsuna la această ediţie.

Starul de deschidere va fi anul acesta Monica Bellucci. Sublima actriţă, poreclită dealtfel « Belllissima », va fi maestra ceremoniei de deschidere. La 52 de ani, planturoasa italiancă recidivează în acest rol: tot ea a lansat şi ediţia 2003 a celui mai mare festival de film din lume.

Un festival la care anul acesta sunt în competiţia « mare », cea pentru la Palme d’or, 19 pelicule. Printre regizorii care concurează să-i cităm doar pe câţiva : americana Sofia Coppola care-i are în distribuţie pe Nicole Kidman şi Colin Farrell într-un film insipirat dintr-o peliculă de Clint Eastwood din 1971, rusul Andrei Zviaguinţev, francezul François Ozon cu un thriller erotic, ungurul Kornel Mundruczo cu un film despre un migrant rănit de gloanţe care descoperă că poate levita şi austriacul Michael Haneke care speră să cucerească o a treia Palme d’or pe Croazetă cu pelicula « Happy end ».

Cristian Mungiu, preşedintele juriului secţiunii de scurt-metraje şi Cinéfondation

Juriul din acest an este prezidat de spaniolul Pedro Almodovar, cel care a relansat cimatografia iberică în anii ’80 înainte de a deveni un regizor de renume mondial. Printre cei care fac parte din echipa de juraţi ai lui Almodovar s-o cităm pe germana Maren Ade, revelaţia anul trecut la Cannes cu filmul « Toni Erdmann ». Tot juraţi sunt anul acesta şi roşcata americană Jessica Chastain şi italianul, inconturnabil pe Croazetă, Paolo Sorrentino.

Dacă doar 19 filme rulează pentru La Palme d’or, alte 40 de pelicule au fost reţinute în selecţia oficială care numără o serie de secţii paralele, cea mai prestigioasă fiind Un Certain Regard.

In fine să mai spunem că România este reprezentată anul acesta de Cristian Mungiu. Regizorul, câştigător al unei Palme d’or pentru fimul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, este acum preşedintele juriului secţiunii de scurt-metraje şi Cinéfondation, cea care-i promovează pe tineri încă studenţi la şcolile de cinematografie.

 
Festivalul de film de la Cannes: începe ediţia a 70-a