Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump spune că are voie să dea informaţii Moscovei

trump.jpg

Presedintele american Donald Trump pe 24 martie 2017, la Casa albà
Presedintele american Donald Trump pe 24 martie 2017, la Casa albà
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Barria

Un nou scandal zdruncină administraţia de la Washington. Potrivit dezvăluirilor făcute de ziarul Washington Post, preşedintele Donald Trump ar fi furnizat informaţii secrete ministrului rus de externe, în momentul în care Serghei Lavrov se afla în vizită în SUA zilele trecute. Informaţiile se refereau la o operaţiune pregătită de organizaţia stat islamic. Casa albă a estimat mai întât că informaţiile presei sunt incorecte după care a intervenit şi preşedintele american spunând că are dreptul să împărtăşească informaţii cu Moscova.

Washington Post spune că la recenta întâlnire avută la Casa albăde Donald Trump cu Serghei Lavrov, preşedintele american i-ar fi dat ministrului rus de externe o serie de detalii clasificate « top secret », ultra-sensibile deci, despre o operaţiune în pregătire a Organizaţiei stat islamic. Aceste informaţii ar fi fost date de un partener al americanilor care însă nu-şi dăduse unda verde pentru ca informaţiile să fie dezvăluite şi Moscovei, mai scrie ziarul washingtonian.

Generalul american care conduce Consiliul naţional de securitate şi care asistase la aceea întâlnire Trump-Lavrov, a dezminţit într-o primă etapă că surse sau metode de informaţii ar fi fost evocate în cursul conversaţiei dintre american şi rus. McMaster nu a contestat însă explicit faptul că informaţii clasificate ar fi fost divulgate de Donald Trump.

A venit apoi rândul acestuia din urmă să intre pe scena declaraţiilor. « Ca preşedinte, vroiam să împărtăşesc cu Rusia, aşa cum am dreptul s-o fac, informaţii despre terorism şi securitatea aeriană » a scris Trump, ca de obicei foarte matinal, în două mesaje postate pe reţeaua lui preferată, Twitter. In apărarea sa, liderul american spune că a făcut acest lucru « din raţiuni umanitare şi pentru ca Rusia să se implice mai mult în combaterea organizaţiei stat islamic şi a terorismului ».

Odată astfel justificate faptele de care este acuzat, Trump a contra-atacat denunţând din nou scurgerile care ar proveni, zice el, din mediul serviciilor de informaţii. Intr-un alt mesaj pe Twitter, şeful Casei albe arăta din nou spre James Comey, recent concediatul patron al FBIului. Reamintim că Donald Trump întreţine relaţii tensionate, ca să nu spunem execrabile, cu serviciile de informaţii

Cum au reacţionat politicieni americani şi ce zic ruşii?

Pentru Leon Panetta, fostul şef CIA, un apropiat al democraţilor, aceastănouă afacere « pătează credibilitatea preşedinţiei. E vorba de preşedintele SUA nu de un star al emisiunilor de telerealitate » a mai spus Panetta într-o aluzie la trecutul mediatic al lui Trump.

Richard Durbin, numărul doi al democraţilor din Senat, a denunţat un comportament « periculos şi imprudent care ar putea pune în pericol securitatea naţională ». Preşedintele, republican, al Comisiei de afaceri externe din acelaşi Senat, Bob Corker, a descris şi el drept « foarte, foarte îngrijorătoare » aceste dezvăluiri.

Kremlinul a calificat de partea sa drept « o bazaconie » toată această afacere, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse afirmând că « despre acest subiect nu vrem nici să dezminţim nici să confirmăm ceeace se zice ».

Experţii spun de partea lor că informaţiile date eventual de Trump ruşilor le-ar permite acestora să deducă cine a fost sursa şi deci cum au fost culese respectivele informaţii. Blogul amerian specializat în chestiuni deontologice şi legale referitoare la terorism, Lawfare, e de părere că « această afacere este poate cea mai gravă acuzaţie de proastă conduită prezidenţială care i se poate aduce lui Donald Trumlp de la începutul mandatului său ».

Reamintim că chestiunea relaţiilor dintre Rusia, Donald Trump şi anturajul acestuia umbresc de la  bun început nu doar mandatul şefului Casei albe dar şi perioada electorală care a precedat această sosire a sa în vârful administraţiei de la Washington.

 
Donald Trump spune că are voie să dea informaţii Moscovei