Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numirea noului guvern francez întârzie

edouard_philippe_este_noul_premier_al_frantei.jpg

Edouard Philippe este noul premier al Frantei
Edouard Philippe este noul premier al Frantei
Sursa imaginii: 
CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Noul guvern al Franţei urmează să fie prezentat miercuri, în cursul după-amiezii. Până atunci, anunţă palatul Elysée, este nevoie de timpul necesar pentru a fi verificată situaţia fiscală a viitorilor miniştri. Iniţial, echipa primului guvern din mandatul lui Emmanuel Macron urma să fie anunţată marţi seară.

Încă puţină răbdare! Echipa guvernamentală pe care o va conduce Edouard Philippe, noul premier numit de preşedintele Emmanuel Macron va fi prezentată miercuri, în jurul orei 15, ora Parisului. Oficial, anunţul este întârziat pentru ca Direcţia Finanţelor Publice şi Înalta Autoritate pentru transparenţa vieţii publice să poată verifica situaţia fiscală a noilor miniştri şi a declaraţiilor de interese. De obicei, aceste verificări se fac după ce noii miniştri au fost numiţi.

Aceştia vor trebui să semneze un angajament pe propria onoare că nu sunt implicaţi în activităţi contrare legii ori care aduc atingere integrităţii. Vor declara premierului activităţile derulate în ultimii 5 ani pentru ca eventualele conflicte de interese să poată fi evitate în cadrul misiunilor guvernamentale, se artă într-un comunicat al Palatului Elysée.

Practic, noul executiv vrea să evite să plonjeze într-o nouă afacere Jérôme Cahuzac, numele fostului ministru al Bugetului din mandatul lui François Hollande care a omis să declare conturi aflate în Elveţia. Ulterior, acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru fraudă fiscală şi spălare de bani. De altfel, cazul lui Jérôme Cahuzac a determinat adoptarea unei legi a transparenţei, în octombrie 2013.

A rămas în istorie şi cazul secretarului de stat Thomas Thévenoud debarcat din guvern în 2014,la nouă zile după nominalizare, pentru că nu şi-a declarat veniturile. El este urmărit, împreună cu soţia sa pentru fraudă fiscală.