Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nume importante în componenţa guvernului Franţei

gerard_collomb.jpg

Gerard Collomb - noul ministru de Interne in guvernul lui Edouard Philippe
Gerard Collomb - noul ministru de Interne in guvernul lui Edouard Philippe
Sursa imaginii: 
RFI/Pierre René-Worms

Primul guvern din mandatul preşedintelui Emmanuel Macron a fost prezentat. 18 miniştri şi patru secretari de stat fac parte din guvernul condus de Edouard Phillipe. Primarul din Lyon, din ultimii 16 ani este noul ministru de Interne, cu rang de ministru de stat, o doamnă va conduce ministerul Apărării iar Jean-Yves Le Drian este singurul rămas din echipa lui François Hollande.

 

Gérard Collomb a obţinut portofoliul Internelor. Este cel care a asistat, cu lacrimi în ochi, la schimbul de la Palatul Elysée, între François Hollande şi Emmanuel Macron. Membru al Partidului Socialist,  Gérard Collomb este primar al Lyonului de 16 ani.  Din iulie 2016, a susţinut în mod deschis mişcarea  En marche! . Analiştii au comentat că Lyon, sub tutela lui Gérard Collomb a fost un laborator al « macronismului»  înainte chiar ca Emmanuel Macron să intre în arena politică. Nu are un portofoliu prea uşor în condiţiile în care în Franţa ameninţarea teroristă se afllă la cel mai înalt nivel.

Aceeaşi greutate apasă şi pe umerii noului ministru al Armatelor ce a fost preluat de o doamnă : Sylvie Goulard.  Este o specialistă în chestiuni europene. Este o suţinătoare încă din primul moment al liderului En Marche !. Deputat european din 2009, iar în 2014 a fost realeasă, unde s-a plasat în rândul  ALDE – Alianţei democraţilor şi liberalilor europeni.

Ministru de stat la Justiţie a fost numit François Bayrou  - actualul primar al localităţii Pau. La 30 de ani devine consilier general pentru regiunea Pyrénées-Atlantiques iar la 40 de ani este numit ministru al Educaţiei Naţionale unde rămâne în funcţie timp de 5 ani. S-a prezentat la alegerile prezidenţiale prima oară în 2002 şi nu a obţinut decât 6 %. Cinci ani mai târziu reuşeşte să obţină 18 %. Tot în 2007 a creat Mişcarea Democrată – MoDem cu intenţia de a aduna  democraţii de centru. În 2012 obţine cel mai prost scor, la alegerile prezidenţiale, doar 3% iar pentru 2017 a ezitat dacă să mai candideze a patra oară şi îşi exprimă susţinerea faţă de Alain Juppé, învins în primarele de dreapta şi de centru. Este un fervent catolic.

Trebuie subliniat că există trei miniştri care au calitatea de miniştri de stat – cel de la Interne, Justiţia şi cel pentru Tranziţie Ecologică.

Iar la ecologie avem un nume foarte cunoscut francezilor căci este vorba de un militant - Nicolas Hulot. Acesta a creat în anii ’90 o fundaţie care îi poartă numele şi care derulează diverse programe de schimbare a comportamentelor individuale şi colective în ceea ce priveşte mediul, susţine iniţiativele ecologiste în Franţa dar şi internaţional, pentru a angaja, după cum spune chiar fondatorul Nicolas Hulot “tranziţia ecológică a societăţii”. De altfel Emmanuel Emmanuel Macron s-a exprimat că doreşte un « minister al tranziţiei ecologice ». Nicolas Hulot acceptă pentru prima dată să facă parte dintr-o echipă guvernamentală, până acum propuneri i-au mai fost făcute dar a decis să le decline. Spre exemplu, François Hollande i-a făcut mai multe propuneri în 2015, înainte ca Parisul să găzduiască reuniunea Cop 21, în timpul căreia s-a semnat istoricul Acord asupra Climatului. Fără succes.Opt organizaţii importante care militează pentru protecţia mediului, printre care se află şi fundaţia lui Nicolas Hulot, i-au adresat săptămâna trecută o scrisoare lui Emmanuel Macron în care îi cereau să ţină cont de faptul că “tranziţia ecologică este o prioritate în acest moment, ea afectează toate sectoarele vieţii economice şi sociale”.

În premieră, Franţa are un minister al Europei şi Afacerilor Externe iar acest ministru va colabora foarte strâns cu cel al Afacerilor Europene. Până acum în Franţa nu exista decât un secretar de stat al afacerilor europene. Iată aşadar importanţa pe care noul premier şi preşedinte, Edouard Philippe şi Emmanuel Macron doresc să o acorde Europei.

Jean-Yves Le Drian este cel care preia portofoliul ministerului Europei şi al Afacerilor Externe. Este de altfel singurul rămas din vechea echipă a lui François Hollande. Jean-Yves Le Drian, în vârstă de 69 de ani, a fost unul dintre cei mai apreciaţi miniştri din echipa lui Hollande. «Este respectat şi de cei de dreapta şi de cei de stânga. Nu are cu adevărat inamici», scria despre el Benjamin Keltz, autorul cărţii intitulate  « Le phénomène Le Drian » (« Fenomenul Le Drian »).

Acesta va colabora cu ministrul Afacerilor Europene – Marielle de Sarnez.

Este important aici de observat această putere sporită pentru « afacerile europene », până acum, nu exista acest minister ci doar un secretar de stat pe lângă Ministerul de Externe. Emmanuel Macron a pledat întreaga campanie electorală pentru o deschidere europeană, pentru o reformă a Europei, pentru un ministru al zonei euro şi un parlament al zonei euro.

De economía Franţei se va ocupa Bruno Le Maire. La fel ca alţi susţinători ai lui Alain Juppé, Bruno Le Maire s-a arătat satisfăcut de alegerea lui Édouard Philippe în fruntea guvernului. A fost ministru al agriculturii în mandatul lui Sarkozy, secretar de stat al afacerilor europene tot în mandatul lui Sarkozy iar din 2012 este deputat din partea UMP – Uniunea pentru o Mişcare Populară.

Campioana olimpică la scrimă Laura Flessel a fost numită noul ministru al Sporturilor.

Din rândul societăţii civile vine Françoise Nyssen, noul ministru al Culturii: creatoarea unor librării în Franţa şi preşedinte director general al editurii Actes Sud.

Patru secretari de stat fac parte din acest guvern. Printre aceştia unul însărcinat cu egalitatea între femei şi bărbaţi, iar aici a fost numită o femeie în funcţie. A fost numit şi un secretar de stat pentru persoane cu dizabilităţi. Este un guvern cu o paritate perfectă : 9 miniştri bărbaţi şi 9 miniştri femei, 2 secretari de stat femei şi alţi doi secretari de stat bărbaţi. Primul Consiliu de Miniştri se va reuni joi, 18 mai, la ora 11h00.