Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul guvern al Franţei divizează dreapta şi decepţionează stânga

numai_ce_a_fost_numit_noul_guvern_al_frantei_se_reuneste_joi_in_salonul_murat_foto_pentru_primul_consiliu_de_ministri_din_era_macron.jpg

Noul guvern al Frantei se reuneste joi, 18 mai, în Salonul Murat (foto) pentru primul Consiliu de Ministri din era Macron
Noul guvern al Frantei se reuneste joi, 18 mai, în Salonul Murat (foto) pentru primul Consiliu de Ministri din era Macron
Sursa imaginii: 
Wikicommons

18 miniştri şi patru secretari de stat au fost numiţi şi au preluat deja portofoliile. Guvernul este paritar: 11 femei şi 11 bărbaţi. Media de vârstă este de 54 de ani. Se regăsesc în guvern, trei personalităţi din MoDem - Mişcarea Democrată (de centru), doi provin din Partidul Republican, patru din Partidul Socialist iar doi din Partidul Radical de stânga. Aşadar regăsim dreapta, stânga dar şi membri ai societăţii civile. O paletă care a atras cele mai diverse reacţii. 

Fără surpriză, susţinătorii lui Emmanuel Macron, precum Christophe Castaner, purtător de cuvânt al guvernului - şi-au exprimat bucuria faţă de un guvern care adună personalităţi ce vin din palierele cele mai diverse. Acesta a fost numit secretar de stat pe lângă primul-ministru, însărcinat de relaţia cu Parlamentul şi purtător de cuvânt al guvernului.

Din sectorul afacerilor, reacţiile nu s-au lăsat aşteptate: Pierre Gattaz, preşedintele sindicatului patronilor, Médef, a postat un video pe Twitter în care adresează felicitări noii echipe guvernamentale şi premierului Edouard Philippe. « Trebuie să ne apucăm de muncă şi să dăm repede un semnal clar şi puternic tuturor francezilor şi investitorilor mondiali, spune liderul de sindicat şi promite că Médef va fi un partener constructiv şi exigent ». Acesta speră că noul guvern Philippe va reuşi să redreseze şi să modernizeze Franţa.

Fostul ministru, Xavier Bertrand de la Partidul Republican, care a refuzat să se ralieze lui Emmanuel Macron după ce a fost învestit la Palatul Elysée, şi-a felicitat colegii de partid care au primit un mandat în noul guvern.

Primarul din Nisa, Christian Estrosi, a publicat de asemenea un tweet : « Este o mândrie pentru Nisa că preşedintele Universităţii din Nisa va conduce Ministerul Învăţământului Superior şi al Cercetării. Felicitări Frédérique Vidal »

Din primăria sa de la Bordeaux, candidatul decepţionat de primarele de dreapta şi de centru, Alain Juppé a refuzat să comenteze componenţa noului guvern. Care conţine de altfel un singur « juppéist »: premierul Edouard Phillippe.

Sarkozystul care conduce campania dreptei pentru alegerile legislative - François Baroin regretă că doi colegi de-ai săi - Gérald Darmanin şi Bruno Le Maire au acceptat să facă parte din noul guvern.

Iar secretarul general al partidului Republican, Bernard Accoyer, a anunţat că cei care au acceptat portofoliile ministeriale nu mai fac parte din această formaţiune. Ïntr-un comunicat anunţă că « aceştia au făcut o alegere personală de a-şi face campanie cu primul-ministru şi contra candidaţilor din partidul Republican ».

Tot în categoria celor decepţionaţi se înscrie şi Ségolène Royal. Fosta doamnă ministru a Ecologiei, spera să păstreze portofoliul şi în cadrul guvernului Philippe.

Deputatul socialist de Marsilia, Patrick Menucci a catalogat noul guvern ca fiind un « afiş electoral ». Recunoaşte că există « nume interesante » dar îi reproşează lui Emmanuel Macron că şi-a atras nume din dreapta pentru a acumula suţinători pentru legislativele din iunie.

În Partidul Socialist, guvernul Philippe este criticat. Deputata Karine Berger, care l-a susţinut pe candidatul socialist la prezidenţiale, Benoît Hamon nu este încântată că Bruno Le Maire şi Gérald Darmanin au acceptat noile posturi : « dreapta, toată dreapta, nimic altceva decât dreapta » a comentat ea.

Alexis Corbières, purtătorul de cuvânt al candidatului de extremă stângă la prezidenţiale - Jean-Luc Mélenchon a criticat şi el alegerea unor nume de dreapta în guvern.

Jean-Luc Mélenchon, liderul stângist al mişcării « Franţa nesupusă » este de părere că Emmanuel Macron « merge mai degrabă înapoi », cu referire la numele mişcării create de noul preşedinte al Franţei.

Pe contul său de Facebook, noul ministru al Tranziţiei Ecologice - Nicolas Hulot şi-a anunţat demisia din fruntea asociaţiei de protecţie a mediului pe care o conducea si care îi poartă numele.