Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Si dacă Marine Le Pen câştiga prezidenţialele...

black_blocs.jpg

O victorie a lui Marine Le Pen ar fi provocat violente cu Black Blocs (aici la Paris, pe întât mai 2016)
O victorie a lui Marine Le Pen ar fi provocat violente cu Black Blocs (aici la Paris, pe întât mai 2016)
Sursa imaginii: 
Cyril Abad/HANS LUCAS

Marine Le Pen, lidera extremistă de dreapta a partidului Frontul naţional, trebuie să anunţe azi dacă va candida sau nu la legislativele din iunie. Mişcarea ei este confruntată cu tensiuni interne după recenta « performanţă » a lui Le Pen la prezidenţiale. Unii membrii ai partidului estimează că scorul obţinut – sub 34% din sufragii - este decepţionant. In acest contex, revista L’Obs publică în ultimul ei număr detalii despre măsurile care ar fi fost luate în Franţa dacă pe 7 mai câştiga Marine Le Pen prezidenţialele în loc de centristul Emmanuel Macron.

Dacă Le Pen ar fi fost aleasă, responsabilii publici s-ar fi pregătit să facă faţă unor manifestaţii violente. Scenariul politic, complet inedit, dezvăluit acum de L’Obs nu a fost niciodată scris negru pe alb. El a fost însă gândit şi discutat de o serie de « grei » ai fostului guvern, împreună cu directorii lor de cabinet şi alţi înalţi responsabili ai statului. L’Obs spune că informaţiile publicate acum au fost confirmate sau emise de trei surse diferite, din fostul guvern şi din diverse instituţii statale.

Planul dezvăluit de revista franceză s-ar putea intitula « Protejaţi Republica ». El a fost construit, de o manieră informală, imediat ce candidata Frontului naţional a început să urce în sondaje. Strategii au conceput acest plan B în ideea unei victorii a lui Marine Le Pen la prezidenţiale. A doua zi, ţara risca să se regăsească în prag de haos : stare de sideraţie, manifestaţii republicane dar mai ales violenţe din partea extremei stângi, din partea faimoşilor « Black Blocs ».

Din informaţiile lui L’Obs, pe 21 aprilie, adică cu două zile înaintea turului întâi al prezidenţialelor, toţi şefii poliţiilor locale din Franţa au fost rugaţi să facă inventarul echipamentelor de menţinere a ordiniii de care dispuneau. Pe 5 mai, cu două zile înaintea finalei prezidenţiale Le Pen – Macron, o notă internă a Direcţiei centrale a securităţii publice nota o « creştere a violenţelor pirotehnice ». Nu-i deci de mirare că nimeni nu îndrăznea să-şi imagineze cum ar fi fost a doua zi după o victorie a extremistei de dreapta...

Situaţia politică « se îngheaţă »

Pentru statul francez însă, era de neimaginat să lase treburile aşa. Urmând o gândire foarte militară, ipoteza le impunea la toţi cei din posturi importante să rămână acolo. S-a format deci idea unei « îngheţări a situaţiei politice ». Premierul Franţei nu ar fi demisionat după turul doi al prezidenţialelor – lucrul este posibil, adică nu e anticonstituţional, chiar dacă e contrar uzanţelor republicane.

Intr-o a doua etapă, parlamentul ar fi fost convocat în sesiune extraordinară – se fixase chiar şi data, 11 mai. Pe ordinea de zi : criza naţională provocată de violenţele post-electorale. La urmă, deputaţilor li se cerea votul de încredere pe care, ţinând cont de situaţie, l-ar fi acordat fără probleme.

Sprijinit de aleşi şi de noua sa legitimitate, premierul ar fi putut deci rămâne la comenzile statului pentru a gestiona criza. Un lucru ce-ar fi fost salutat de toţi şefii poliţiilor, speriaţi de venirea unui eventual novice la cârma instituţiei tocma în plină criză.

In această ipoteză, pasarea puterii între François Hollande şi Marine Le Pen s-ar fi făcut dar Bernard Cazeneuve ar fi rămas în post. Sufragiul universal ar fi fost respectat dar noii preşedinte i s-ar fi impus o coabitare forţată. Câtă vreme ? Probabil până la legislativele din iunie. In acest răstimp de circa 6 săptămâni, « ţara ar fi fost paralizată, în poziţie de repaus. Guvernul nu ar fi avut decât o singură prioritate : aceea de a asigura securitatea statului » spune un înalt responsabil francez citat de L’Obs.

Cu alte cuvinte, în cazul unei victorii a lui Marine Le Pen, Franţa ar fi trăit o paranteză complet inedită în istoria ei.

 
Si dacă Marine Le Pen câştiga prezidenţialele...