Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidenţiale în Iran

iran.jpg

Hassan Rohani, presedintele-candidat, se afiseazà pânà si pe ecranele mobilelor simpatizantilor sài
Hassan Rohani, presedintele-candidat, se afiseazà pânà si pe ecranele mobilelor simpatizantilor sài
Sursa imaginii: 
RFI / Marc Etcheverry

Vineri 19 mai iranienii îşi aleg noul preşedinte. Chiar dacă sunt 4 candidaţi în cursă, lupta cea mare la acest prim tur se duce între actualul şef de stat, moderatul Hassan Rohani, şi ultra-conservatorul Ebrahim Raissi.

Hassan Rohani, 68 de ani, este criticat din cauza bilanţului său economic. In particular, şomajul – 30% din populaţia activă - a crescut în timpul mandatului său. Rohani rămâne însă favoritul scrutinului iar el este şi la originea acordului istoric obţinut în dosarul nuclear.

Tinerii continuă, în marea lor majoritate, să-l sprijine pe preşedintele-candidat. In opinia lor, numai cu el, timida deschidere spre exterior se va putea accentua. In fapt, iranienii au de ales între a se deschide şi mai mult lumii sau a se izola complet.

Ebrahim Raissi, 56 de ani, este necunoscut populaţiei. Fost procuror general al republicii islamice, el este însă un apropiat al ghidului suprem, aiatolahul Ali Khamenei, şi este sprijinit de numeroşi ex-miniştri ai fostului preşedinte ultra-conservator Mahmoud Ahmadinejad. Raissi a criticat acordul nuclear dar nu a spus că va reveni asupra acelui text.

Corespondenta canalului France 24 în Iran spune că « una din mizele scrutinului va fi participarea. Campania electorală a fost foarte activă pe reţelele de socializare dar pentru moment este imposbil de spus care sunt intenţiile de vot, sondajele de opinie fiind în Iran un fenomen nou ».

Rezulatele acestui prim tur de scrutin sunt aşteptate sâmbătă sau cel mai târziu duminică.

 
Alegeri prezidenţiale în Iran