
Special Paris
SUA: Un procuror special va ancheta posibilele legături între Rusia şi Donald Trump
presedintele_statelor_unite_donald_trump_la_atlanta_28_aprilie_2017.jpg

Preşedintele Donald Trump a reacţionat sec la numirea unui procuror special. A emis un comunicat de presă dar în care nu a spus un cuvânt despre Robert Mueller:
« Precum am spus de mai multe ori, o anchetă va confirma ceea ce se ştia deja : nu a fost nicio întâlnire secretă între echipa mea de campanie şi vreo entitate străină », a afirmat în comunicat preşedintele şi a conchis : « sunt nerăbdător ca această afacere să se încheie cât mai repede ». Nominalizarea reprezintă o surpriză pentru Casa Albă.
Concret, Robert Mueller devine şeful anchetei şi va fi mult mai independent decât un procuror normal sau, decât şeful FBI. Nu poate fi demis decât dacă greşeşte. El va trebui să găsească orice legătură între guvernul rus şi persoane din stuff-ul de campanie al preşedintelui Donald Trump. Iar în acelaşi timp, să se asigure că această anchetă nu este bruiată prin niciun mijloc de putere sau oricine altcineva.
Cu o majoritate rară, aleşii republicani şi democraţi au aplaudat nominalizarea sa. Aleşii democraţi din Congres s-au bucurat de victorie chiar dacă, spun ei, nu este decât prima etapă şi cer crearea unei comisii speciale pentru Rusia.
Opoziţia cerea nominalizarea unui procuror special după ce preşedintele Donald Trump l-a concediat pe directorul Poliţiei Federale, James Comey, care conducea ancheta privind posibila imixtiune a Rusiei în campania electorală prezidenţială.
După acest moment, presa a relatat că Donald Trump i-ar fi cerut lui James Comey să claseze ancheta privitoare la Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate naţională bănuit de jocuri duble cu ruşii. James Comey ar fi refuzat dar a consemnat conversaţia în notele care ulterior au ajuns în presă. Preşedintele Donald Trump a negat orice presiune asupra lui James Comey.
În Congres, majoritatea republicană respinsese apelurile pentru numirea unui procuror special dar dădea tot mai des semne că nu aprobă intervenţiile preşedintelui în anchetă. Îngrijorarea a ajuns în Wall Street. Dolarul a înregistrat cea mai mare scădere de la alegerile din noiembrie.
Acum, la toate acestea se mai adaugă un alt incident – Donald Trump ar fi oferit şefului diplomaţiei ruse informaţii secrete despre o operaţiune în pregătire a organizaţiei Stat Islamic. Serghei Lavrov s-a aflat în vizită la Casa Albă pe 10 mai. Washington Post scria că preşedintele american i-ar fi dat ministrului rus de externe o serie de detalii clasificate « top secret », date de un partener al americanilor care însă nu acceptase ca informaţiile să fie dezvăluite şi Moscovei. Preşedintele Donald Trump a reacţionat şi de această dată şi a explicat că a dorit să împărtăşeasă cu Rusia informaţii despre terorism şi securitatea aeriană. In apărarea sa, liderul american spune că a făcut acest lucru « din raţiuni umanitare şi pentru ca Rusia să se implice în combaterea organizaţiei Stat Islamic ».
Toate acestea vin într-un moment în care Donald Trump se pregăteşte să plece într-un turneu internaţional de 8 zile.
Potrivit New York Times toţi aceşti paşi făcuţi de preşedintele Donald Trump – încercarea de a opri o anchetă, asupra lui Michael Flynn, ingerinţa în activitatea FBI , toate pot fi asimilate unei tentative de obstrucţionare a justiţiei, ceea ce poate determina destituirea preşedintelui american. Donald Trump a cumulat deja destule greşeli pentru a se justifica lansarea procedurii de destituire, comentează specialiştii americani citaţi de New York Times.
Ancheta privitoare la o eventuală procedură de destituire revine Congresului. Odată întocmit un raport, comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor prezintă o rezoluţie – moţiunea de cenzură este votată sau respinsă. Dacă o majoritate simplă estimează că probele sunt suficiente pentru ca procedura de destituire să fie declanşată şi votează pentru adoptarea ei, un proces este astfel deschis la Senat.Preşedintele va fi invitat să se prezinte la Senat, moment în care va fi suspendat din funcţiile pe care le deţine. Dacă majoritatea senatorilor decide că preşedintele Statelor Unite este vinovat, acesta este destituit iar vice-preşedintele îl va înlocui imediat.