Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord: Nou test balistic

este_al_8-lea_tir_de_racheta_nord-coreeana_de_la_inceputul_anului_2017.jpg

Este al 8-lea tir de racheta nord-coreeana de la începutul anului 2017
Este al 8-lea tir de racheta nord-coreeana de la începutul anului 2017
Image source: 
KNS / KCNA / AFP

Coreea de Nord continuă să ignore presiunile şi sancţiunile internaţionale.Duminică a lansat o nouă rachetă balistică, a 8-a de la începutul acestui an. Statele Unite şi China au în lucru o rezoluţie la adresa Coreei de Nord. 

Regimul lui Kim Jong-un îşi continuă testele balistice cu un nou tir spre Est. Racheta a parcurs un traseu de 500 de km. Armata sud-coreeană estimează că nu este vorba de o rachetă balistică intercontinetală.

Duminica trecută, Coreea de Nord a mai efectuat un test balistic. Atunci, racheta a parcurs aproximativ 700 de km înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei.

Acest nou gest al liderului Kim Jong-un este perceput ca un test la adresa noii administraţii Moon Jae-in, preşedinte Coreei de Sud, proaspăt ales, pe 10 mai. Liderul sud-coreean a convocat imediat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate. Guvernul său a calificat gestul nord-coreenilor ca fiind « un act imprudent, « periculos şi iresponsabil ».

De partea sa, premierul Japoniei, Shinzo Abe a anunţat că doreşte să abordeze acest subiect cu ocazia summitului G7, din Italia. Responsabilul Japoniei a adăugat că «noul test calcă în picioare eforturile comunităţii internaţionale de a găsi o soluţie paşnică la acest dosar ».

La Riyad, unde preşedintele Statelor Unite, Doland Trump se află în vizită, un responsabil al Casei Albe a declarat doar că noul test s-a desfăşurat pe o distanţă mai mică decât cele anterioare.

De la începutul anului, Phenianul a testat diferite tipuri de proiectile, într-un ritm fără precedent. Coreea de Nord susţine că are nevoie de o armă nucleară pentru a răspunde ameninţării americane. Donald Trump a ameninţat că va soluţiona « cu forţa » dosarul nord-coreean. Totuşi, recent a subliniat că ar fi « onorat » să îl întâlnească pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

După tirul de săptămâna trecută, Consiliul de Securitate ONU s-a întâlnit marţi pentru a discuta noi sanţiuni. Potrivit ambasadoarei americane la Naţiunile Unite, Nikki Haley, Statele Unite şi China pregătesc o rezoluţie cu noi măsuri punitive, suplimentare, la adresa Phenianului. « Trebuie să transmitem cu toţii un semnal Coreei de Nord : Nu ne jucăm. Este foarte grav », a declarat doamna Haley şi a prevenit că Nordul se expune unor eventuale represalii din partea Americii.