Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Donald Trump la Riyadh : “Eliminaţi extremiştii islamişti”

presedintele_statelor_unite_doland_trump_cu_rex_tillerson_in_dreapta_sa_pe_20_mai_la_riyadh_in_compania_regelui_salman_si_oficiali_sauditi.jpg

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump cu Rex Tillerson în dreapta sa, 20 mai, Riyadh, în compania Regelui Salman si oficiali sauditi
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump cu Rex Tillerson în dreapta sa, 20 mai, Riyadh, în compania Regelui Salman si oficiali sauditi
Image source: 
REUTERS/Jonathan Ernst

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a încurajat duminică liderii lumii arabe să se unească pentru a învinge « extremismul islamist ». Seful Casei Albe s-a aflat în week-end la Riyadh, capitala Arabiei Saudite în cadrul primei vizite externe de la preluarea mandatului.

Discursul preşedintele Donald Trump a fost unul foarte aşteptat şi asta pentru că pe întreaga campanie prezidenţială de anul trecut, el nu a încetat să atace musulmanii. 50 de lideri ai lumii arabe au venit pentru a-l asculta pe preşedintele american.

Acesta a invitat musulmanii să se unească în faţa ameninţării islamiste şi să se plaseze în prima linie a luptei contra terorismului. "Este vorba de o bătălie între criminali barbari care încearcă să eradicheze viaţa umană şi oamenii de religii", a declarat liderul american. 

El a sfătuit naţiunile din Orientul Apropiat să se sprijine între ele, să nu aştepte ca puterea americană să elimine acest inamic în locul lor: "Naţiunile din Orientul Apropiat trebuie să decidă ce viitor doresc pentru ele, este o alegere pe care America nu o poate lua pentru voi. Un viitor mai bun este posibil : printr-o vânătoare de terorişti şi extremişti. Eliminaţi-i din lăcaşurile voastre de cult, din comunităţi, din locurile sfinte, de pe acest Pământ. Nu suntem aici pentru a da lecţii, nu suntem aici pentru a vă spune cum trebuie să traiţi, ce trebuie să faceţi sau cum să vă rugaţi. Dar, nu putem învinge acest rău decât dacă forţele binelui sunt unite şi puternice. Această bătălie, a adăugat Donald Trump, este una contra terorismului la scară planetară. Dar calea spre pace debutează aici, pe acest pământ”.

Preşedintele Statelor Unite a promis în timpul campaniei electorale că va interzice musulmanilor să intre în Statele Unite. La începutul mandatului, a încercat, prin decret, să interzică intrarea pe sol american a cetăţenilor din 7 ţări musulmane. Arabia Saudită nu făcea parte dintre ele. Decretul a fost blocat însă în justiţie.

Arabia Saudită este prima escală dintr-un turneu de 9 zile a lui Donald Trump, prima vizită de la preluarea mandatului, pe 20 ianuarie. Turneul cuprinde Israel şi Cisiordania pe 22-23 mai, la Vatican se va afla pe 24 mai, în Belgia va participa la summitul NATO iar pe 25 mai se va întâlni cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Între 26 – 27 mai se va afla în Italia pentru întâlnirea G7.