Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iran: Hassan Rohani obţine un nou mandat de preşedinte

iranienii_au_sarbatorit_in_strada_alegerea_presedintelui_hassan_rohani_pentru_un_nou_mandat_de_4_ani.jpg

Iranienii au sarbatorit in strada alegerea presedintelui Hassan Rohani pentru un nou mandat de 4 ani
Iranienii au sarbatorit in strada alegerea presedintelui Hassan Rohani pentru un nou mandat de 4 ani
Image source: 
RFI/Marc Etcheverry

Numai ce a fost ales, triumfător, pentru un nou mandat de patru ani şi preşedintele iranian Hassan Rohani este pus sub presiune de Statele Unite. Donald Trump cere izolarea Iranului. Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, care l-a însoţit pe Donald Trump în Arabia Saudită a denunţat “proasta influenţă iraniană în regiune” şi a profitat de realegerea preşedintelui iranian Hassan Rohani, pentru a-i cere să contribuie la destrămarea reţelei terorismului şi să pună capăt testelor cu rachete balistice.

Hassan Rohani, în vârstă de 68 de ani, a obţinut un nou mandat în fruntea ţării cu 57% dintre voturi. O victorie ce arată că majoritatea iranienilor este de acord cu politica sa. La Teheran, mii de persoane şi-au exprimat în stradă bucuria realegerii lui Hassan Rohani. Pe durata campaniei, Rohani a cerut iranienilor să îi acorde votul pentru a putea continua reformele începute pe plan intern dar şi pe cel extern.

Ayatollahul Khamenei, este cel căruia îi aparţine decizia finală pe principale dosare iraniene.  Acesta a salutat victoria poporului iranian şi a regimului, « în ciuda complotului inamicilor ». El i-a cerut lui Hassan Rohani să aibă ca prioritate lupta contra corupţiei şi eradicarea sărăciei din zonele rurale.

Hassan Rohani a consacrat o bună parte din primul mandat negocierilor asupra acordului nuclear, care a determinat o ridicare parţială a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului de aproape 10 ani. Nu au fost atrase însă investiţiile străine sperate astfel că peste 12% din populaţie este afectată de şomaj. Acordul nuclear a permis însă Iranului să revină pe scena internaţională.

Felicitându-l, Uniunea Europeană i-a cerut să îşi continue politica de deschidere. Noul preşedinte francez, Emmanuel Macron a salutat realegerea omologului său iranian subliniind că Franţa va fi atentă la cum Teheranul aplică acordul nuclear.

Realegerea lui Hassan Rohani a fost salutată şi de preşedintele rus Vladimir Putin, un aliat al Iranului. Preşedintele sirian Bachar al-Assad, care se află la putere după 6 ani de război, datorită alianţei cu Rusia şi Iran, l-a felicitat de asemenea.

În schimb Statele Unite cer izolarea Iranului. Mega-proiecte, în valoare de 380 de miliarde de dolari au fost anunţate între Arabia Saudită şi Statele Unite, cu ocazia acestei vizite americane. Printre aceste proiecte: vânzarea de armament către Riyadh, în valoare de 110 miliarde de dolari. Acest acord de apărare vizează « asigurarea securităţii pe termen lung în Golf în faţa ameninţării iraniene”, a subliniat Casa Albă. Donald Trump a acuzat Iranul că finanţează terorismul şi destabilizează regiunea.

Preşedintele Hassan Rohani numai ce afirmase că victoria sa arată că poporul iranian vrea să traiască în pace şi în prietenie cu restul lumii dar că nu va accepta să fie ameninţat ori umilit.

Pe durata campaniei electorale, preşedintele iranian a promis că dacă va fi reales, va încerca să obţină suspendarea tuturor sancţiunilor impuse Teheranului ce se mai află în vigoare din cauza programului nuclear dus de Iran. O promisiune grea căci americanii au impus în ultimele luni noi sanţiuni contra Iranului din cauza programului său balistic. Iar noua administraţie de la Casa Albă vrea să menţină presiunea pentru ca Teheranul să îşi schimbe politica  regională, în special cea privitoare la Siria, Irak ori Yemen.