Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin: "eroul favorit" al preşedintelui filipinez

2016-04-27t170840z_644767266_gf10000397717_rtrmadp_3_philippines-election-duterte.jpg

Rodrigo Duterte, preşedintele statului filipinez
Rodrigo Duterte, preşedintele statului filipinez
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte şi-a început ieri o vizită de cinci zile în Rusia cu intenţia declarată de a strînge relaţiile cu Moscova, şi aceasta în detrimentul celor "tradiţionale" întreţinute pînă acum cu Washington-ul. Vladimir Putin este de altfel "adulat" de preşedintele statului filipinez. 

"Vladimir Putin este eroul meu preferat", a declarat de mai multe ori Rodrigo Duterte, care se defineşte ca fiind socialist. El a venit la putere în iunie 2016 şi de atunci încearcă să se "separe" de protectorul tradiţional al statului Filipine, altfel spus de Statele Unite, fostă putere colonială. In cursul unei vizite efectuată în China, anul trecut, Rodrigo Duterte a anunţat oarecum oficial “separarea” statului Filipine de Statele Unite, ceea ce convine perfect puterii de la Moscova şi puterii de la Beijing. Preşedintele filipinez contribuie deci la o anumită reconfigurare a influenţelor în Asia şi mai ales în Marea Chinei de sud.

Problema cu Rodrigo Duterte este că a lansat un război brutal împotriva traficului de droguri, război soldat cu mii de morţi, iar unele organizaţii îl acuză de crime împotriva umanităţii. Americanii l-au criticat pentru metodele expeditive adoptate, dar Rusia şi China îl aprobă.

Rodrigo Duterte mai este însă angajat şi pe alt front: el îi combate pe islamiştii din sudul arhipelagului filipinez, şi a precizat de altfel că vrea să cumpere de la ruşi bombe teleghidate destinate acestei campanii.

Preşedintele filipinez îi acuză pe americani de “ipocrizie” şi “tentative de intimidare”, deşi schimburile cu Statele Unite sunt masive: 18 miliarde de dolari numai anul trecut, în timp ce schimburile cu Rusia abia dacă urcă la 226 de milioane de dolari.

Discursul lui Rodrigo Duterte este tot mai anti-american şi anti-occidental, iar uneori lansează şi enormităţi, cum a fost această frază pronunţată la Beijing: “suntem trei împotriva restului lumii, China, Rusia şi Filipine, iată singura cale”.